Изправят на съд бившата жена на Драгановеца. Ирена Кръстева е обвинена за източване на еврофондове

Изправят на съд бившата жена на Драгановеца. Ирена Кръстева е обвинена за източване на еврофондове

Бившата жена на небеизвестния пернишки наркотрафикант Стоян Кръстев-Драгановеца – Ирена Кръстева, отива на съд за измами с пари от Европейския съюз, съобщи при посещението си в Перник миналата седмица зам.директорът на ГД БОП Стоян Темелакиев.

До обвинението се стигна през април миналата година, когато служители на ГДБОП проведоха операция на територията на Перник, Радомир и ковачевското село Ракиловци, при която успяха да неутрализират организирана престъпна група, занимавала се с неправомерно усвояване на средства от еврофондове на територията на Пернишка област. Операцията бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, на трима участници в престъпната схема бяха повдигнати обвинения. От държавмното обвинение тогава съобщиха още, че са били претърсени пет адреса в трите населени места, откъдето са били иззети множество документи, печати на нотариуси и други доказателства за престъпната дейност на групата. Тя е била създадена през 2015 г., а неин лидер била бизнесдама от Перник, неколкократно осъждана, включително и за злоупотреби с фондове от ЕС – Ирена Кръстева, бивша жена на кримибоса Стоян Кръстев-Драгановеца.

Тя е организирала регистрацията на лица от ромски произход като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да спечелят финансиране по мярка 112 на „Програма за развитие на селските райони“ – „Създаване на стопанства на млади фермери“.

Престъпната схема, която ГДБОП и Специализираната прокуратура разплитаха, е за европейско финансиране за производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. Въпросният биотор все по-често се използва от българските фермери за производството на разсад. Кръстева е намерила седем подставени бенефициенти, които сключили договори за финансиране по програмата с по 48 000 лв. за организиране на производството, като земеделската земя в повечето случаи е нейна и на майка й земя.

След първоначалната подготовка на лехите за биотор „производителите“ получили преводи на първите траншове от по 24 000 лева, като на един тях било предоставено пълното финансиране от 48 000 лв. Изненадваща проверка по изпълнението на договорите обаче установила, че след отпускането на общо 192 000 лв. не е извършвана никаква дейност. Разследващи разкрили, че ръководителката е получила сумите от наетите бенефициенти, платила им по свое усмотрение, а огромната част от средствата разпределила между участниците в групата.

Кръстева и майка й попаднаха в полезрението на полицията през 2012 година. Двете участваха в гонка с полицията заради автомобил, пълен с контрабандни цигари. Тогава Ирена Кръстева отказа да се подчини на стоп-палка и побягна с мръсна газ с новия си „Форд Мондео“ по Е-79. Наложи се ченгетата да я преследват в продължение на 20 км.

Кръстева е осъждана за нелегално разпространение на акцизни стоки и за съставяне на неверни документи за кредитиране.