Пернишката полиция е работила добре през 2018-та

Пернишката полиция е работила добре през 2018-та

Вчера екипът на Областната дирекция на полицията в Перник отчете резулатите от работата си през 2018 година. На събраниетко присъстваха зам.главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, зам.шефът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев, областния управител на Перник Ирена Соколова, окръжният прокурор на Перник Галина Антова, зам.кметът Йордан Павлов и директорът на пернишката структура на дирекция „Национална сигурност” Красимир Костадинов.

Спорен главен комисар Арабаджиев, в сравнение с 2017 година, постигнато миналата година е повече от добро. При това – по всички направления на дейност – това е оценката на ръководството на МВР. Пернишката дирекция на полицията може да бъде сочена за пример в цялата страна по отношение на постигнатото по отношение на телефонните измами, например. Защото има разкрити случаи, има задържани, има и по 5 – 6 предотвратени всеки ден, заяви зам.главния секретар на МВР. Според него са постигнати добри резултат и по отношение на престъпленията против собствеността и охраната на обществения ред.

По отношение на борбата с икономическата престъпност и борбата с корупцията – там резултатите не са добри, заяви Георги Арабаджиев. Директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Попов уточни, че те са свързани главно в сферата на данъчни и документни престъпления и обсебвания. Не липсват и престъпления по служба. 

Арабаджиев уточни обаче, че независимо от успеха, постигнат през 2018 година спрямо резултатите от 2017-та, като цяло пернишката дирекция на полицията е под средната за страната. Това означава, че има още много какво да се направи.

Добро взаимодействие с областната и общинските администрации, като и с прокуратурата и неправителствения сектор беше отчетено в доклада. Според областният управител Ирена Соколова се наблюдава устойчивост в работата на дирекцията. Губернаторът посочи необходимостта от обучение на служителите и работа по проекти, както и положителната тенденция на обмяна на добри административни модели. Търсенето на партньорство с други органи и организации е друг положителен факт, който изтъкна Соколова.

Задоволство от съвместната работа изказа и окръжния прокурор Антова. Според нея усилията през 2019 г. на прокуратурата и полицията трябва да бъдат насочени към подобряване нагласите на гражданите и задълбочена работа в областта на престъпленията срещу собствеността.