Откриха реставрираната църква „Света Петка“ в Брезник

Откриха реставрираната църква „Света Петка“ в Брезник

Икона на света Петка дари на едноименния храм в Брезник кметът на Перник Вяра Церовска. Реставрирана средновековна църква отвори врати днес с празнична Света Литургия.

„Църквата Света Петка за мен е свързана с много мили спомени. Знам силата й и пожелавам на брезничани да я пазят, обичат и тачат, защото това е едно свято място, което помага и зарежда с доброта, надежда и вяра“. С тези думи се обърна към присъстващите миряни Церовска.

Кметът на Брезник Васил Узунов, изрази задоволството си, че църковният храм, който събира на празник брезничани, е реставриран. Той пожела на брезничани здраве и да се събират в църковния храм само по хубави поводи.

Свещи за здраве и успех в храма запалиха още народният представител д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, кметът на Брезник Васил Узунов, брезнишки общински съветници и техни колеги от Перник. Ирена Соколова изрази увереността си, че храмът ще бъде средище на духа, на радостта и любовта към Бога.

Святото място е с подменена покривна конструкция, направена му е хидроизолация и са поставени нови керемиди. Извършено е фугиране на камъните на фасадата на сградата и са укрепени основите на църквата. В църквата е направен още ремонт на камбанарията. Мястото, върху което е построен храмът, се счита за лековито и затова брезничани приемат Светицата за своя небесна покровителка.

Ремонтът на църквата „Св. Петка“ е сред още няколко проекта за ремонт, реконструкция и възстановяване на храмове и манастири в общините Брезник и Трън, по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, на стойност 673 258 лева.