Радомирци отрупаха паметника на Никола Корчев с венци и цветя!

Радомирци отрупаха паметника на Никола Корчев с венци и цветя!

Отбелязвайки 141-та годишнина от Освобождението на България, радомирци обсипаха с венци и цветя паметника на последния знаменосец на Самарското знаме – опълченецът Никола Корчев. Възпитаници на ОУ „Христо Смирненски”, олечени в четнически униформи и представители на радомирското дружество „Традиция” застанаха на почетна стража пред постамента. След като шествието, водено от фанфарания оркестър на училището,  измина пътя от музея „Войнишко въстание” до центъра на града, прозвуча българският химн и кметът на община Радомир Пламен Алексиев издигна националния трикольор и поздрави съгражданите си с най-свидния празник – Деня на освобождението!

Сред радомирци бяха потомци на Никола Корчев, което направи празника още по-вълнуващ. Изключително вълнуващо бе изпълнението на второкласничката Антония Станкова, която разтуптя сърцата на малки и големи с „Опълченците на Шипка”. Не по-малко атрактивен бе музикално – поетичният възрожденски спектакъл „Памет” и изпълнението на народния певец никола Славеев.

В Общинския исторически музей бе открита гостуваща изложба от Регионалния исторически музей в Стара Загора, посветена на 3 март. Експозицията съдържа 12 табла, три от които са с информация за Освободителната война и битките в района на Стара Загора, останалите девет са с изображения на моменти от войната.

Показани са и автентични оръжия – револвери, барутници, кама, саби, войнишки нож и Евангелие, предоставени от дружество „Традиция“.

Изложбата ще остане до 25 март, а гостите на музея ще могат да видят и

копие на личното тефтерче на Васил Левски, автентична снимка от погребението на Никола Корчев, както и литература от фонда на радомирския музей, посветена на последния знаменосец на Самарското знаме.