Кметство Богданов дол посрещна деца по програмата „На гости на баба”

Кметство Богданов дол посрещна деца по програмата „На гости на баба”

Около 150 деца от софийски училища дойдоха в село Богданов дол в рамките  на програмата „На гости на баба”. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на фирма „БГ Травел” и със съдействието на кметство Богданов дол.  Целта е децата да усетят  емоцията и  на българския дом в навечерието на Националния празник 3-ти март.

„Осигурили сме всичко необходимо, за да усетят децата настроението в българското село и да придадем автентичност на онези знаменателни дни в навечерието на освобождението на България от турско робство. При това ни посещение дойдоха над 150 деца от 1, 2, 3 и малко от 4 клас. Донесли сме четнически дрехи, знаме. Кметството в Богданов дол осигури носии за децата, за да ги облечем. Смятаме да разделим децата на три групи. В едната ще се правят стен-табла за 3-ти март със снимки на Ботев, Левски и други възрожденци. В другата група ще се изработват мартенички, а третата група ще се облекат в четнически униформи и национални носии и ще пресъздадат онези знаменателни дни в навечерието на най-българския празник. След това децата ще си разменят местата. Много сме доволни, от гостоприемството на жителите на Богданов дол. Кметството положи много усилия, за да ни осигурят носии и да направят празника по- автентичен. Много ни харесва тук, затова решихме да дойдем отново. Хубаво е, че при това ни посещение в Богданов дол с нас има и родители на деца. Те също са много доволни от това, което видяха.”, заяви Деница Иванова от „БГ Травел”.

Малчуганите бяха посрещнати много радушно от богдановдолските баби. Баба Еми им разказа за историята на мартеничката. Облечена като Баба Марта, тя върза на всички мартеничка с пожелание за здраве.

С помощта на леля Люси, децата изработваха стен-табла и майсториха мартенички.

Много интерес предизвика обичането в четнически униформи и национални носии. Децата се въодушевиха и всички заедно извикаха „Да живее България.

А после, както си му е реда, си всички заедно си направиха снимка за спомен .