Перничани отбелязаха тържествено отбелязаха Националния празник- 3-ти март

Перничани отбелязаха тържествено отбелязаха Националния празник- 3-ти март

С тържествено честване Перник отбеляза 141-та годишнина от Освобождението на България.  По традиция денят започна с шествие, водено от кмета на Община Перник Вяра Церовска, от пл. „Св. Иван Рилски“ до Двореца на културата. За да засвидетелстват признателност към борците за свободата ни, церемонията уважиха народните представители, председателят на общинския съвет, общински съветници и граждани.

Под звуците на химна на Република България беше издигнат националният флаг, а всички присъстващи с едноминутно мълчание сведоха глави в знак на преклонение пред подвига на героите, отдали живота си за свободата на България.

Празничното слово на кмета на Перник развълнува присъстващи перничани.

„В историята на България има една дата, която е символ на Свободата – Трети март. Преди 141 години България възкръсва, народът ни извоюва Освобождението си от турско робство. Трети март е празникът, който ни възвисява със спомена  за дълг и патриотизъм, водили смело нашите предци в борбите за национално освобождение и обединение. Трънливият път  до 3-ти март минава през революционните комитети на Левски и пробуждането на българския дух,  съзрява в саможертвата  на априлци, изкачва стръмните гори и планини от хайдушките копнения до Ботевия връх Вола…“, заяви градоначалникът.

. Слово за празника  произнесе и областният управител на област Перник Ирена Соколова.

„На днешния ден преди 141 години страната ни пое по пътя на своята жадувана свобода. Тя възкръсна и се възроди след векове на изпитания, поголовни унищожения, неуспешни опити за заличаване и изтриване на националната ни памет, идентичност и самосъзнание. Малко са датите в нашата история изпълващи със съдържание и смисъл, обединяващи и сплотяващи народа ни. Трети март е от тях! Той е нашата вярност и преданост към българските корени, олтар пред силата и достолепието на една нация, която смая Европа с подвизите си „, заяви Соколова. 

Изпълненията на Духовия оркестър и на танцовия състав при общински комплекс „Дворец на културата” създадоха още повече празнично настроение, а на края  по традиция всички се хванаха на кръшно хоро пред културната институция.