Тежък скандал разтресе пернишкия минипарламент

Тежък скандал разтресе пернишкия минипарламент

Законността на взетите на днешното заседание на пернишкия минипарламент решения е под въпрос. Причината – отчетен глас „за” на местен законотворец, който в момента не е в страната и няма как да е гласувал от чужбина. Така са минали всички докладни от втора до 13-та точка. Което не може да бъде наречено по друг начин, освен фалшифициране на резултата от вота, заявиха съветниците от левицата Кирил Леонов, Ралица Андреева, Валентин Петков и  председателят на групата на левицата Петър Янков на специална пресконференция вчера. А причината е проста – далаверата е извъртяна, за да бъдат събрани нужните 28 гласа за въпросната точка 13, касаеща продажбата на тисовете, ползвани преди време от тролейбусния транспорт. За да се извърши тя обаче трябва да бъде променена собствеността им – от публична общинска в частна общинска собственост. За което са нужни именно 28 гласа. След като при първото гласуване става ясно, че 6 гласа не достигат, мнозинството в Общинския съвет е поискало десетминутна почивка, която обаче се превръща в 30-минутна. Следва повторно гласуване. Оказва се, че  гласовете „за” са 25. След като процедурата вече е била приключила двама съветници влизат в залата и твърдят, че техният вот също е бил „за”, но системата не ги е отчела. А ние добре видяхме, че по време на гласуването те не бяха в залата, са категорични съветниците от БСП. Но и техните два гласа не достигат, за да се постигне нужният брой точки и така се появява онова „за” на Милан Войнов Миланов, който не само не е гласувал, не просто не е в Перник, той не е в България. Но пък я има нужната бройка 28, което не е нищо друго, освен фалшифициране на вота, поясни Петър Янков.

Съветниците от левицата настояват областният управител Ирена Соколова да се самосезира и да върне всички взети от минипарламента решения днес именно заради тяхната незаконосъобразност.

Чрез медиите сезираме и прокуратурата, която трябва да поеме скандалният случай, който лепва петно върху целия ОбС и поставя под съмнение законосъобразността на цялото вчерашно заседание. А на него бяха взети решения, касаещи разпореждането с общинско имущество, наредбите за общинските пътища и други  важни за общината и бюджета документи, заяви Ралица Андреева.

Валентин Петков изрази несъгласие и със сумата от 1,9 милиона лева за изграждането на кръговото кръстовище на улиците „Юрий Гагарин” и „Благой Гебрев”. Той припомни, че друго кръстовище в „Изток”, аналогично на бъдещото, преди време е струвало 600 000 лв. Колкото и да е голяма инфлацията, както и да са скочили цените, увеличението не може да е толкова голямо. Това не е реалната стойност на обекта, категоричен бе Валентин Петков.