В язовир „Студена” има достатъчно свободен обем”

В язовир „Студена” има достатъчно свободен обем”

Предстоящото затопляне на времето, което със сигурност ще доведе до увеличаване на снеготопенето, няма да наложи принудително изпускане на язовир „Студена”. Това увери директорът на „В и К”- Перник инж. Иван Витанов. Той поясни, че в момента обемът на язовира е 10 010 000куб.м . „При положение, че пълният обем на водоема е 25 млн. куб. м, това означава, че в момента имаме предостатъчно свободен обем, който е в състояние да поеме увеличения приток на вода в резултат на засиленото снеготопене. Това ни гарантира,  че няма да ни се налага да прибягваме до залпово изпускане на вода от язовира, за да осигурим свободен обем. За този период на годината, обемът на язовира е нормален и гарантира, че след пролетното снеготопене, ще осигурим нормално безрежимно водоснабдяване на населените места, които ползват вода от язовир „Студена”, увери инж. Витанов.

На въпроса- как върви ремонтът на стената на язовира, който вече се просрочва, според първоначалните прогнози за неговото финализиране,  директорът на водоснабдителното дружество увери, че се работи усилено, но инвеститорският контрол се осъществява от Министерството на регионалното развитие, което е и възложител на проекта.

На въпроса- има ли увеличение на авариите, инж. Витанов поясни, че средно на ден се отстраняват между 3 и 5 аварии. „ И вчера имахме три аварии: в кв. „Мошино” , в кв. „Могиличе” и в „Църква”. Полагаме много усилия, за да отстраняваме повредите за максимално кратко време, за да не оставяме нашите абонати без вода”, подчерта Витанов.