Усилена подготовка за фестивал „Сурва Земен“ 2019

Усилена подготовка за фестивал „Сурва Земен“ 2019

В Земен тече усилена подготовка за поредното издание на общинския фестивал „Сурва Земен 2019”, чиито организатор е общинската управа. Фестивалът „Сурва Земен“ се провежда през година и вече се е превърнал в събитие, демонстриращо етнографските традиции на региона в изконния им вид. Тази година той ще бъде проведен на 16 март, като по този начин няма да се припокрива с Международния фестивал в Перник, нито с по-малките, също общински, които се провеждат в Брезник и Радомир, а мястото на събитието е ясно – центърът на града.

Участие във феста ще вземат 30 сурвакарски групи, които ще дефилират на тазгодишното издание. Между тях са групите от град Земен, селата Пещера, Дивля, Горна Врабча, Елов дол, Габров дол, Беренде. Ще гостуват и сурвакарски групи от селата Ноевци, Чепино, Долна Секирна, Лобош, Сирищник,Ковачевци, Калище, Драгичево и др.

Общинският сурвакарски празник потапя в магията на българщината и обещава незабравими емоции през целия ден. „Сурва Земен“ е тържество на всички, които обичат позитивната страна на живота. Началото ще е в 11 часа, а от 14 часа се пренася пред Младежки дом в Земен, уточняват организаторите.

Фестивалът е учреден по инициатива на Общината и на кмета в Земен Димитър Сотиров.