Радомир се готви за 3-ти март

Радомир се готви за 3-ти март

Общинската управа на Радомир се готви усилено за честването на националния празник на България – 3-ти март.

Началото на честването ще бъде дадено в 10,30 часа, когато в изложбената зала „Войнишко въстание” ще бъде открита изложба „Знамето на свободата”. По традиция с венци и цветя ще бъде обсипан паметникът на последния знаменосец на Самарското знаме – опълченеца Никола Корчев, която е насочена за 19,40 маса.

Припомняме, че Никола Корчев е роден през март 1836 г. в радомирското село Горна Диканя. Женен е в село Долна Диканя, където се премества да живее и е стопанин на воденица. Работи като локомотивен машинист на Хиршовата железница и ж.п. линията Русе-Варна, след което емигрира в Румъния.

По време на Руско-турска война (1877-1878) се записва в Българското опълчение. Опълченец от III-а рота на III-а опълченска дружина. Служи под командването на подполковник Павел Калитин. По време на битката при Стара Загора на 31 юли 1877 г. се води голяма борба за Самарското знаме. Загиват последователно знаменосците унтерофицер опълченец Антон Марчин, унтерофицер Авксентий Цимбалюк, опълченец С. Минков и дружинния командир подполковник Павел Калитин. Знамето е спасено от стихийно сформирана се знаменна група след страховит ръкопашен бой. Никола Корчев с невероятна храброст, воля и сила на духа се добира до Самарското знаме, откъсва го от дръжката и го предава на друг опълченец, за да не бъде пленено от турците. Награден е с Войнишки кръст „За храброст“.

След Освобождението е последният знаменосец на Самарското знаме в Радомир, където е била разположена Трета опълченска дружина. След демобилизацията се установява във Варна.

На тържествата през 1902 г. на Шипченските височини, когато е открит и осветен новопостроеният храм-паметник, художникът Ярослав Вешин вижда достолепния знаменосец на Самарската светиня. Макар след години, изпраща телеграма до дядо Никола, че желае да го нарисува със знамето в ръце. Картината е завършена през 1911 г. и получава голяма популярност.

Никола Корчев остава в историята като един от спасителите на Самарското знаме. Умира на 29 август 1921 г. Костите му са положени в храма-костница на Шипка.

В 11 часа със специален ритуал ще бъде издигнат националният флаг на Република България. А петнадесетина минути по-късно ще започне музикално-поетичният възрожденски спектакъл на Николай Славеев, наречен „Памет”.