На тържествена церемония връчиха наградите на изявените участници в 28-я Международен фестивал на маскарадните игри  „Сурва

На тържествена церемония връчиха наградите на изявените участници в 28-я Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва

„28-ят Международен фестивал на маскарадните игри  „Сурва“  беше едно уникално събитие. Поздравявам всички участници, които се представиха блестящо пред нас перничани и пред повече от 250 хиляди гости и приятели на нашия град, от всяка точка на Света”. С тези думи се обърна към всички кметът на Община Перник Вяра Церовска на специалната церемония в Двореца на културата, на която бяха раздадени наградите на отличените на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“.

„Всички бяхте великолепни, поздравявам ви за енергията, която вложихте, за да бъде празникът толкова хубав. В този фестивал няма победители. Всяка една група беше много красива и ако трябва да ни питате нас зрителите, ще кажем , че всеки един от вас е бил най-добрият. Сигурна съм , че подготовката за следващия фестивал ще започне с още повече ентусиазъм, защото  с нетърпение чакаме Сурва 2020!”,  каза кметът пред всички, на които журито присъди награди на тазгодишната фиеста.

По традиция всички участници в празника преминаха по червен килим, а старта на официалното тържество беше дадено с невероятни изпълнения на момичетата и музикантите от АНПТ „Граовска младост”.

. На церемонията присъства и народният представител от ГЕРБ д-р Александър Александров и заместник кметовете на общината.

Призове бяха дадени и от областния управител Ирена Соколова и директора на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.

Със силни аплодисменти присъстващите възнаградиха връчването на наградата на златните маски на сурвакарската  група от пернишкото село  Кралев дол  и кукерската група от бургаското село Долно Езерово.

За пореден път Перник и хилядите гости съпреживяха магията на този уникален фестивал. Това нямаше да се случи без участието на маскарадни групи от всички краища на България – носители и пазители на една вековна традиция – Перник посрещна над 7 500 участници, дефилираха над 120 групи от България  и 19  чуждестранни групи. 

Ръководителите на групите и кметовете на населени места изказаха специална благодарност на ръководството на община Перник за чудесната организация на 28-то издание на международния фестивал „Сурва”.