Галъп“: 92% от българите искат ЕС да е по-независим от САЩ

Галъп“: 92% от българите искат ЕС да е по-независим от САЩ

92% от българите са на мнение, че Европейският съюз трябва да води по-независима политика от САЩ. Това показват данни от експресния сондаж по актуални теми на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“, проведен между 19 и 21 февруари между 800 души в страната.

На практика това означава обществено единодушие по основния въпрос на приключилата наскоро Мюнхенска конференция за сигурността, тълкуват от агенцията.

По международните въпроси по принцип е трудно да се очаква висока информираност. Поради това данните са ценно свидетелство за базисните обществени инстинкти, обясняват още от „Галъп“.

Оказва се и че българите масово не подкрепят правителствената позиция относно ситуацията във Венецуела.

69% от респондентите сочат, че по-скоро подкрепят позицията на президента Румен Радев по казуса, а именно страната ни да се въздъри от заемането на конкретна позиция   за президента на латиноамериканската страна Николас Мадуро.

20% се обявяват в подкрепа на правителствената позиция  – страната ни призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

От „Галъп“ обаче тълкуват, че това обществено мнение може да се дължи на високото доверие в президентската институция на фона на традиционното за България недоверие в парламента и правителството. 
Това накрало мнозинството от запитаните да се солидаризират с позицията на Радев.

Плюс това българското масово съзнание традиционно било против намеси и президентската позиция била в синхрон с масовите нагласи, допълват от агенцията.