Намаляват болните от остри респираторни заболявания в Пернишка област

Намаляват болните от остри респираторни заболявания в Пернишка област

През изминалата седмица в областта са регистрирани 65 случаи на остри респираторни заболявания/ ОРЗ/, при 79 за предходната седмица. Заболеваемостта е 88,27 %oo, при средна за страната 77,04%oo.Това информират от Регионалната здравна инспекция. От там уверяват, че през този период, както и от началото на грипния сезон, на територията на областта няма починали лабораторно доказани случаи с грип. През седмицата са установени 27 болни от заразни заболявания, при 43 за предходната седмица.

Наблюдава се спад при заболелите от варицела. Регистрираните случаи през изминалата седмица са 20, при 29 за предходната седмица. 16 от болните са от Перник, 1 от  с. Кралев дол,  3 от Радомир. Заболелите са деца във възрастовата група 1-4 г.  и 5-9 г.  и трима възрастни родители контактни на заболелите си деца. Проведени са епидемиологични проучвания на болните и в огнищата и са предприети необходимите противоепидемични мерки. Заболелите се лекуват амбулаторно от личните си лекари.  Установени са 3 болни от скарлатина . Заболелите са на възраст 4 г, 8 г. и 10 години и са от Перник. Лекуват се амбулаторно от личните си лекари.

Още 2 нови случая на туберкулоза  са установени през изминалата седмица.Болните са мъж и жена на 55 г. от Радомир. Лекуват се стационарно в СБАЛББ гр. Перник.

Значително са намалели заболелите от ентероколит. Установен е само 1 болен, при 4 за предходната седмица. Болният е от Перник и се лекува стационарно в Итфекциозното отделение на МБАЛ „Р. Ангелова”.. При направеното епидемиологично проучване са предприети всички противоепидемични мерки.

През седмицата е регистриран и 1 случай на остър вирусен хепатит тип А, при 2 за предходната седмица. Заболелият е мъж от Перник. Той се лекува стационарно в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Р. Ангелова“. Предприети са съответните противоепидемични мерки спрямо контактните за предотвратяване по-нататъшното разпространение на заболяването.

 През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 158 проверки, при които са съставени 3 акта. 34 от проверките са свързани със спазването на изискванията за забраната на тютюнопушене в заведения за обществено хранене.

Здравната инспекция продължава ежедневния мониторинг на питейните води в региона. Взети са 148 проби от различни водоизточници, за да се установи дали подаваната от тях вода за питейно-битови нужди отговаря на изискванията на Наредба №9. Освен това са взети и 100 проби от атмосферния въздух, за да се установи дали наличието на фини прахови частици е в рамките на допустимите норми.