Ремонтът  на моста над река Ябланица в община Трън е на приключване

Ремонтът на моста над река Ябланица в община Трън е на приключване

Основният ремонт на моста над река Ябланица,  в местността Секирица,  в община Трън, където преди време тир едва не пропадна в дерето, е на приключване. Това показа репортерската ни проверка.  С активната дейност на областната управа и Областно пътно управление, миналата година бяха отпуснати средства за разработването  на проект за ремонта на моста. В началото на месец октомври 2018 година на моста се проведе среща, на която присъстваха областният управител на Перник,  председателят на Управителния съвет на АПИ, директорът на Областно пътно управление инж. Румен Сачански, директорът на ОДМВР Димитър Попов, кметът на община Трън Цветислава Цветкова и представители на фирмата- изпълнител на проекта. На тази среща бяха обсъдени строително-възстановителните работи и детайли по изпълнението на съоръжението.

Близо месец след тази среща стартираха строително-ремонтните дейности на моста. Целта на строително-ремонтните дейности бе да се  подобрят експлоатационните характеристики на съоръжението в съответствие със съвременните европейски изисквания за безопасност. Репортерската ни проверка показа, че ремонтните дейности на моста са на приключване. Проектът включваше  подмяна на съществуващите парапети от каменна зидария със стоманени, както и поставяне на хидроизолация.  Ремонтирана е и засегнатата част на мостовата конструкция след изграждане на допълнително, алтернативно мостово съоръжение.

Според предварителните разчети, при благоприятни метеорологични условия, мостът над река Ябланица трябваше да е напълно готов до края на месец ноември. Поради лошото време и ниските температури, ремонтът се забави. Според строителите, ако времето позволи, мостът ще бъде завършен до края на февруари.

В периода на строителните дейности, превозните средства преминават през обходен път,  без да бъде отклонявана посоката на  движение.