Днес в квартал „Христо Ботев” в София ще бъде разположен мобилен кабинет на Столичната РЗИ за поставяне на ваксини срещу морбили

Днес в квартал „Христо Ботев” в София ще бъде разположен мобилен кабинет на Столичната РЗИ за поставяне на ваксини срещу морбили

Днес, 20 февруари, от 9.30 ч. до 17.00 ч., в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров“, което се намира в кв. „Христо Ботев”, ул. 511, № 22, ще бъде разположен мобилен кабинет на Столичната РЗИ за поставяне на ваксини срещу морбили.

Кабинетът ще бъде на разположение за имунизиране на лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар.

Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи. Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е такива лица незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.

Министерството на здравеопазването се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.