Откриха паметник на Апостола на свободата в Брезник

Откриха паметник на Апостола на свободата в Брезник

В памет на идеолога на българската национална революция Васил Левски  беше издигнат величествен бюст-паметник в град Брезник. Лентата ритуално прерязаха председателят на Парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов и кметът на Брезник Васил Узунов.

На тържествената церемония присъстваха народният представител д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, кметът на Перник Вяра Церовска и кметовете на общините в област  Перник.

В словото си губернаторът на Перник Ирена Соколова отбеляза, че този паметник е символ на признателност към героя, към идола, към личността  Васил Левски. „Инициативи като тази ни показват, че България помни героизма на хората,  дали живота си едно чисто и свещено дело – нашата свобода и независимост. Щастлив съм, че присъствам на събитие, което за пореден път ни доказва, че националният ни дух е жив. Този монумент обезсмъртява спомена за делата и идеалите на един от най-великите синове на България – Апостола на българската свобода Васил Иванов Кунчев“, заяви д-р  Александров.

Паметникът е с височина близо 3 метра и дело на скулптора Борис Борисов, който е с родословни корени от района на общините Брезник и Трън. Паметта на Апостола бе почетена с минута мълчание, падане на колене и поднасяне на цветя и венци пред паметника. Тържествената церемония беше ознаменувана с почетен караул, извършен от Националната гвардейска част.