И в Перник стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания

И в Перник стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания

 „Дни на отворените врати“ с информационен кът с възможност за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ на гражданите организира РЗИ-Перник в рамките на втория етап на Националната АНТИСПИН кампания, която стартира на 14 февруари и се провежда под мотото „Узнай своя статус“. На 14 февруари беше организирано безплатно анонимно консултиране и изследване за ХИВ с бързи тестове на терен в Професионалната гимназия по икономика. В периода от 11 до 15.02.2019 г. бяха проведени срещи и дискусии с млади хора по темата, а чрез медицински специалисти и здравни медиатори бяха разпространени информационни материали и предпазни средства.  Регионална здравна инспекция  предоставя възможност за анонимно и безплатно консултиране и изследване на граждани за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис.

Националната АНТИСПИН кампания, тази година се реализира в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ на Министерството на здравеопазването, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища, социални институции и медии.

Националната АНТИСПИН кампания се провежда всяка година в общо 4 етапа. Тя стартира традиционно на 1 декември. Вторият етап е на 14 февруари, а в третата неделя на месец май (в деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) се реализира трети пореден етап. Четвъртият финален етап е лятната АНТИСПИН кампания.

Предвижда се да се проведат над 150 АНТИСПИН инициативи, които съчетават изработване на любовни послания, съчетани с информация за безрисково сексуално поведение и с мотивиране за консултиране и изследване за ХИВ. И през тази година са планирани здравни презентации и дискусии на тема любов и здравословна сексуалност, както и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията с бърз тест в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в РЗИ и на терен.

През 2018 г. над 324 000 лица са узнали своя ХИВ-статус.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 08 февруари 2019 г. са открити нови 24 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 3050 лица.

И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над седем пъти по-голям от броя на жените.

Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2018 година са инфектирани по сексуален път.