ДБГ призовава на протести срещу промените в Изборния кодекс

ДБГ призовава на протести срещу промените в Изборния кодекс

Започваме протести срещу недемократичните промени в Изборния кодекс.  Управляващите прекрояват изборното законодателство като екзекутират  преференциалното гласуване, изпращат в небитието електронното и  осакатяват машинното гласуване.

Това каза председателят на Движение България на гражданите на протест  пред парламента преди началото на второто четене на промените в Изборния  кодекс. На протеста бяха и представители на други десни партии. Делчев подчерта, че и в този случай ГЕРБ прегръщат инициатива на уж  враговете си от ДПС, което е силен знак, че предстоящите избори са  набелязани за фалшифициране. Вместо да научи урока на Венецуела, която е  в тежка криза благодарение и на фалшифицираните избори преди няколко  месеца, Борисов се е вдъхновил от Мадуро за това как да проведе изборите 
в България, коментира Делчев.

Сред промените, одобрени от правна комисия вчера, са ограничаването на  основанията за обжалване пред съда на нарушенията в изборния ден, както  и възможността ЦИК и РИК да вземат решения по спорни въпроси с  обикновено, а не, както досега, с квалифицирано мнозинство.

Безпардонното поведение на мнозинството отхвърля поредица от предложени  от нас и гласувани в 42-то Народно събрание промени, гарантиращи  демократични избор, заяви зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски,  който също участва в протеста.

От ДБГ обмислят да сезират Венецианската комисия на Европейския съюз  заради това, че промени в Изборния кодекс се правят 3 месеца преди  изборите в противоречие на всички принципи. Призоваваме демократично  мислещите хора да се включат в протеста, който ще се проведе тази вечер,  в 18:00 ч пред Народното събрание, каза Делчев.