18 година затвор за Ваня Тодорова, убила новороденото си внуче. Майката на бебето Симона получи условна присъда от две години лишаване от свобода

18 година затвор за Ваня Тодорова, убила новороденото си внуче. Майката на бебето Симона получи условна присъда от две години лишаване от свобода

Осемнадесет години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване е постановил Пернишкият окръжен съд на Ваня Тодорова, призната за виновна в умъртвяване на новородено. Майката на бебето Симона Иванова е получила условна присъда – две години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.

Трагедията, която отресе миньорския град, се разигра на 13 август 2017 година, когато Тодорова изхвърлила от терасата на седмия етаж на жилището си в квартал „Тева“ новороденото си внуче от мъжки пол.

Симона забременяла в края ва 2016 година. Тя уведомила за това единствено майка си. Двете решили да скрият бременността от своите близки и от съседите и да умъртвят детето след раждането му.

Привечер на 13 август миналата година бременната жена влязла в едно от санитарните помещения, където останала около двадесет минути. През това време тя родила дете от мъжки пол, след което повикала майка си. Тя й показала новороденото, което мърдало, с думите „махни го, изхвърли го“. Ваня го взела и го поставила в пластмасова кофичка, освен това почистила следите от раждането в тоалетната, за да не разберат близките им.

Симона излязла на терасата, огледала навън и като се уверила, че няма хора, казала на майка си да изхвърли детето, след което отишла до вратата на кухнята. Ваня изхвърлила детето навън, заедно с плацентата и кърпичките, с които почиствала следите.

Новороденото паднало от терасата на седмия жилищен етаж в затревена площ на междублоковото пространство. Същата вечер майка и дъщеря не разговаряли за това и държанието им по никакъв начин не издавало стореното от тях пред останалите обитатели на жилището, които през цялото време се намирали в друга стая и нищо не разбрали. По-късно двете жени легнали да спят.

Междувременно около 19:45 ч. свидетелка, живуща в съседния блок, забелязала от терасата две едри кучета да душат около тялото на изхвърленото новородено, за което първоначално предположила, че е кукла. Тя споделила за видяното със съпруга си, който отишъл да провери. На място мъжът установил, че това е новородено дете, без признаци на живот, поради което сигнализирал по телефона Дирекция „Национална система 112“ – МВР.

От заключението на извършената съдебномедицинска експертиза е установено, че детето живяло около пет-десет минути, родено е зряло и жизнеспособно. Смъртта му е настъпила бързо, била е неизбежна и се дължи на съчетана черепно-мозъчна и коремна травма и счупване на двете бедрени кости и гръден прешлен.

На основание чл.57 ал.1 т.2 буква „А” от ЗИНЗС съдът определи първоначален строг режим за изтърпяване на наложеното наказание. От времето на така наложеното наказание по отношение на подсъдимата В.Т. съдът приспада времето, през което същата е била задържана по реда на ЗМВР – на 14.08.2017 г., била е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за времето от 15.08.2017 г. до 03.04.2018 г., и времето, през което е била с мярка за неотклонение „Домашен арест” от 04.04.2018 г. до 30.10.2018 г. включително, като един ден задържане под стража да се зачита за един ден лишаване от свобода, а два дни домашен арест да се зачитат за един ден лишаване от свобода.

От присъденото наказание на Симона също ще бъде приспаднато времето, през което тя е била задържана под стража и с мярка за неотклонение домашен арест.

Направените разноски в размер на 6797,58 лева за ескпертизи на досъдебното производство да бъдат заплатени солидарно от Ваня Тодорова и Симона Иванова.

Присъдата се обжалва пред Софийски аелативен съд.