Нелегални бусове шарят и в Пернишко

Нелегални бусове шарят и в Пернишко

Служителите на реда и в Пернишко периодично правят акции срещу нелегалния превоз на пътници с презумпцията този нелегитимен бизнес да бъде спрян. Някои фирми пък поставиха по спирките в областния град едни здрави момчета, които бдят някой автомобил да не натовари мераклии да пътуват по-бързо до столицата на цената на билета. Засега обаче резултатът не е кой знае колко голям. „Черните” таксита и бусчета само сменят „стоянките”, но продължават да действат. Защото имат клиенти. Факт е, че в Перник нерегламентираният превоз е на почит. Освен с лични автомобили, пътници се транспортират и с десетина нелегални буса, които даже са си направили собствено разписание. Тръгват през половин час, без да се притесняват от проверяващите органи. Перничани ги знаят и разчитат на тях сутрин и вечер, когато е най-натоварено. Билети същонито се издават, нито пък пътниците ги искат, въпреки че именно билетът е своето вида застраховка в случай на пътен инцидент и това го знаят и децата… От бранша са подали регистрационните номера на над 400 нелегални според тях превозни средства на институциите. Искат органите да ги проверят дали са регистрирани и държавата да предприеме действия.

Твърди се, че близо 3000 нелегални бусове превозват пътници из страната всеки ден, а към чужбина веднъж седмично. Незаконните превози се извършват по всички линии, където има пътници, но най-често са от близките до столицата населени места, както и големите регионални центрове.

Според транспортния бранш, една трета от всички нелегални бусове возят всяка седмица пътници извън България. Сметките им посочват, че на година броят на превозените достига над 300 000 души. В чужбина пътуват бусове 7+1 всяка седмица в посока запад, което означава около 7000 пътници без билет, а на месец около 30 000.