Проблем с обществения транспорт за селата и в Пернишка област

Проблем с обществения транспорт за селата и в Пернишка област

Заплаха виси над някои села в Пернишка област да останат без обществен транспорт. Такъв е бил случаят с Ковачевци.Селото, което е и бощински център, е било на път да остане откъснато от света. Общината обаче е осигурила бусче, остава жителите да се разберат в какви часове да е маршрутът му. Работещите настояват то да тръгва сутрин от Ковачевци и да се връща вечер. Пенсионерите искат да има и автобус по обяд, за да не се налага да стоят по 10-12 часа в големия град, ако са отишли за лекарства, например.

В селото от 1 до 10 януари тази година хората са били без транспорт до областния град Общината е направила фирма и е закупила автобус за 25 000 лева с ДДС, обясни кметът на Ковачевци Васил Станимиров.

„За 20 дни имаме 2800 лева разходи, 1400 лв. са приходите от билети, останалото ще го поеме общинският бюджет с решение на Общинския съвет“, каза кметът.

Преди дни и пернишкото село Черна гора остана без транспорт през деня. Никой от превозвачите не желаел да обслужва линията, тъй като била губеща, съобщи кметът Диана Атанасова. Проблемите започнали преди няколко месеца, когато две фирми една след друга отказали да пътуват по маршрута, допълни тя пред БНР. От 1 февруари превозвач със сключен договор няма. В събота, неделя и понеделник е имало само по два курса – рано сутрин и вечер, при осем, предвидени по разписание.

Хората се притесняват, че ще останат без работа, защото няма как да стигнат до работните си места. Девет деца от селото учат в Перник. Вчера се е наложило родителите им да ги прибират от училище. Липсата на транспорт през деня се отразява и на възрастните хора нито могат да отидат на лекар, нито да си купят лекарства, коментира Атанасова.

От общината в Перник очакват идната седмица да бъде сключен договор с превозвач по линията Перник- Черна гора.

Потърпевши от проблеми с транспорта са и жителите на село Лесковец.