Проверка във връзка със субсидиите за превоз на пътници в малките селища

Проверка във връзка със субсидиите за превоз на пътници в малките селища

Перничанката Магдалена Милтенова, която е председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, участва в среща на високо ниво във връзка с проблемите, касаещи субсидиите за превоз на пътници в малките населени места. А те са сериозни и са в цялата страна. В Пернишка област те също не липсват.

От бранша на превозвачите алармираха, че много населени места в страната са заплашени да останат без транспорт и връзка с по-големите градове. Причината за закриването на линии е, че те са нерентабилни. 128 линии в страната в момента не функционират, хората нямат достъп до града, заяви Магдалена Милтенова, която е и председател на УС на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Тя допълни, че се подготвя протест на 18 февруари.

Държавата покрива 50% от загубите на превозвачите, защото бюджетът не може да си позволи повече. Според Милтенова загубите, които търпи бранша са резултат от нерегламентирания превоз.

Вчера, след срещата, в която освен Милтенова е участвал и транспортният министър Росен Желязков, пемиерът е разпоредил на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да извърши проверка във връзка с отпускането на субсидии за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии в слабо населени планински и гранични райони в страната. Министър-председателят е разпоредил да се проверят всички конкретни случаи, изнесени в медиите. Премиерът изтъква, че са отпуснати 4 милиона лева повече за дотиране на линии, които са за малки населени места и поиска да се мисли в посока промяна на модела – за повече справедливост и отговорност, не само от държавата, а и от общините в субсидирането и компенсирането на обществените автобусни превози. Премиерът поиска и конкретни мерки срещу нерегламентирания сив сектор в транспорта.

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова заяви, че от организацията са отворени към всички предложения на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за „изсветляването“ на бранша и подобряването на транспортните услуги.