Разбиха лаборатория за синтетична дрога в Долна Диканя

Разбиха лаборатория за синтетична дрога в Долна Диканя

Лаборатория за синтетична дрога е разкрита в Радомирско. Полицейската операция е проведена на 5 февруари от служители на Главна дирекция Борба с организираната престъпност, Областната дирекция на МВР в Перник и радомирското районно управление на полицията, под наблюдението и ръководството на Окръжна прокуратура – Перник. Действията са осъществени след разследване на получена информация от партньорски служби ДЕА България, уточниха от пресцентъра на Вътрешното министерство.

В рамките на  операцията са осъществени процесуално-следствени действия в къща в радомирското село Долна Диканя, обитавана от 43-годишен столичанин, регистриран по чл. 325 от Наказателния кодекс. До този момент той не е бил осъждан. Там антимафиотите открили инсталация за производство на синтетична дрога в работен процес. Инсталацията представлява метален съд, свързан с газова горелка, съдържащ около 20 литра кафява течност, която при тестване реагира на метамфетамин, поясниха от полицията При извършеното претърсване от жилището са иззети още: туба, съдържаща около 10 литра прозрачна течност, която при тестване с полеви тест реагира на амфетамин база, около един килограм бяло прахообразно вещество, дало реакция на амфетамин и други химикали и прекурсори, използвани в процеса на синтез на наркотичното вещество. Намерени и иззети са колби, хладници, мерителни чашки, стъклен съд.

Столичанинът е задържан в рамките на 24 часа.

По случая е образувано  досъдебно производство по чл. 354 „а“, ал. 1 от Наказателния кодекс, работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.