Ставката за данъка върху МПС в Перник намалена

Ставката за данъка върху МПС в Перник намалена

Община Перник доброволно намали ставките за данък върху МПС до минимум, каза заместник кметът на Перник по икономическа политика и интеграция Денислав Захариев. По думите му, съгласно новото законодателство, освен имуществена категория, се добави и екологична категория. „Имайки предвид тежестта на екологичната категория, ние намалихме ставките за имуществена категория, така че нашите жители няма да почувстват огромно повишаване на данъка върху своите МПС-та. Максималният размер на увеличение ще бъде до 10 процента за колите с еврокатегория. При тези, които нямат еврокатегория, може да се достигне до 30 процента увеличение на данъка“, каза Захариев.

Заместник кметът е категоричен, че пернишката община работи изцяло в полза на гражданите и това го доказват множеството реализирани проекти, както и заложените в бъдеще. Захариев допълни, че миналата година от данъци са събрани 101 процента от заложените 18 милиона. „Така че аз мисля, че имаме своите успехи. Благодарение на тези събрани средства, тази година ще можем да реализираме една по-амбициозна инвестиционна програма. Мисля, че в края на годината перничани ще видят резултата от тези събрани средства. Така че в тази година, която ни предстои, ние отново ще направим всичко по силите си да съберем максимума. Относно некоректните ни длъжници, отново ги призовавам да преразгледат поведението си, тъй като ние работим изключително добре, нашите служители са отговорни, имаме голям брой длъжници, които се налага да предадем на частни съдебни изпълнители, въпреки че нашето желание не е такова и въпреки, че по този начин те ще трябва да заплатят по-големи суми, отколкото дължат. Моят призив е да дойдат в териториалната ни данъчна служба, да видят какво дължат, възможно е да подпишем споразумение, да преминем към едно разсрочено плащане и да изплащат дължимото към общината” каза още зам.кметът.

„Колкото повече събере една община, тези пари не остават за нея, те отиват за преразпределение към гражданите, а именно като благоустройство на кварталите, на улици, към детски градини и училища, където учат нашите деца, към спортните ни клубове, към цялостния живот на Община Перник. Ние просто преразпределяме събраното и за това ще се опитаме да съберем възможно най-много и тази година, за да преразпределим по-голям процент средства към благоустрояването на нашия град и населените места в общината“, допълни Денислав Захариев