ДБГ: България да настоява ОССЕ да гарантира честни избори във Венецуела

ДБГ: България да настоява ОССЕ да гарантира честни избори във Венецуела

Движение България на гражданите призовава българското правителство да предложи и прокара обща европейска позиция, съгласно която Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да подпомогне организацията и да извърши наблюдението на изборите, като по този начин да бъде гарант за излъчване на легитимна президентска власт във Венецуела, съобщиха от пресцентъра на политическата сила.

ДБГ счита, че единственото решение на кризата във Венецуела е провеждането на свободни и демократични избори за президент. Съпроводеният с манипулации вот в полза на Никола Мадуро преди няколко месеца само удължава агонията на латиноамериканската държава, която е в хиперинфлация, недоимък на населението и институционален блокаж. Всичко това води до протести и масово напускане на гражданите от страната,допринасяйки по този начин за увеличаване на световната емигрантска вълна.

Политическата и икономическата криза във Венецуела са вече проблем на всички държави. Ето защо ДБГ смята за напълно неуместно мереното на „мускули“ между българския президент и премиер, както и разноговоренето на официалните институции по отношение на престъпленията на левия диктаторски режим в една от най-богатите на петрол страни.

ДБГ твърдо заявява, че на виновниците за институционалната разруха и дълбоката корупцията, в която е потънала латиноамериканската държава, трябва да бъде потърсена отговорност от международната общност.