Четири години затвор за рецидивист за изнасилване

Четири години затвор за рецидивист за изнасилване

42-годишният е признат за виновен по обвинение, повдигнато от Районната прокуратура в Перник за изнасилване.

Престъплението е извършено от него в условията на опасен рецидив.

През 2009 година, подсъдимият М.К. е бил осъден за убийство на петнадесет години „Лишаване от свобода“. Осем години по-късно бил предсрочно освободен от изтърпяване на останалата част на наказанието по присъдата.

След като излязъл от затвора той се свързал със свой братовчед – С.А., който му намерил работа на строителен обект в Перник и му разрешил да живее известно време в жилището му. За да може да изпълнява постановената му пробационна мярка „Задължителна регистрация по настоящ адрес“, М.К. се регистрирал на адреса на братовчеда си.

В същия имот, освен С.А., живеела малолетната му дъщеря и приятелката му А., с която той живеел на семейни начала.

Една вечер през март миналата година С.А. и детето отишли на гости. М.К. останал в дома с А. Възползвайки се от това обстоятелство, той опрял нож до гърлото на жената и с нетърпящ възражение тон й заповядал да се съблече, за да правят секс. Тя силно се уплашила, тъй като знаела, че преди години мъжът е бил в затвора за убийство. Въпреки противопоставянето й, той осъществил насилствен полов акт с жената на дивана в хола, като през цялото време насочвал ножа към нея.

След случилото се М.К. продължил да живее в жилището на С.А. На няколко пъти той отново извършил съвкупление с А., въпреки волята й. С цел сломяване на съпротивата й, той нанасял на пострадалата удари с юмруци в лицето. Заплашвал я, че ако сподели на някого, ще убие всичките. Това заканване въздържало жената да разкаже на мъжа си за случилото се.

На 13 май 2018 година, на връщане от събор в град Червен бряг, пострадалата казала на С.А., че няма да се прибере в къщата в Перник, докато не изгони от там М.К. Попитана от него за причината, тя се разплакала и му споделила за изнасилванията и притесненията й да не казва, за да не пострадат всички.

Още същия ден двамата подали сигнал за случилото се в пернишката полиция.

Наказателното производство срещу М.К. е било проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което наложеното наказание е редуцирано с 1/3, а именно – от шест години „лишаване от свобода“ на четири години, при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Софийския апелативен съд.