Куриозите на пернишката скоростна магистрала

Куриозите на пернишката скоростна магистрала

Глоба за превишена на скорост дори с един километър в час предвиждат новите промени в закона за движение по пътищата. Адекватни ли са тези строги мерки за често объркана сигнализация и знаци по българските пътища?

Скоростната магистрала на Перник е пример за път, по който не е напълно ясно какви са ограниченията за скоростта. Колкото и да сте чели закона за движение по пътищата, на участъци от този път никога няма да сте сигурни с колко точно да се движите.

Така наречената скоростна магистрала е част от международния път София – Скопие. Но никой не е сигурен къде какво е ограничението на скоростта – 50, 60 или 70 км/ч.

Бела вода се води част от град Перник и табелата за край на населено място не отменя табелата за Перник, която е била преди това. Така поне го тълкуват полицаите.

Перлата в короната на абсурдите на пернишката магистрала е знак ограничение 80 км/ч., който важи точно 5 метра. Причината е, че следва кръстовище, което го отменя. След кръстовището е позволено да се кара с 50, защото е в населено място и няма друг знак. За пет метра обаче няма как нито за ускорите, нито да намалите скоростта, признават и пътните полицаи.

Шефът на пернишкята Пътна полиция главен инспектор Слави Лазов обясни пред камерата на БТВ: „Има край на населеното място на квартал Бела вода. Началото на град Перник започва от пътен възел Батановци и свършва на пътен възел Даскалово. Това е районът на целия град. Законът позволява, когато едно населено място е изградено по дължина на пътя и главен път минава по урманизирана територия, и когато имаме разстояние между различните селищни образувания на повече от 1 километър, да се слагат допълнително такива табели за начало и край на селищното образование. В момента Перник започва от пътния възел и цялостно трябва да е 50 ограничението на скоростта. 2006 година е изграден проекта за постоянна организация на този път и в него на няколко места е редуцирана скоростта за повишаване. Правилното поставяне на тази табела, трябва да изписва Град Перник и отдоля да бъде изписано край на квартал Бела вода“. Той уточни, че за ограничение над 50 километра се глобява само в участъка на кв. Бела вода. След табела „край на Бела вода“ не би трябвало да се контролира.

Колкото до знака за ограничение на скоростта до 80 км и мястото, на което е поставен, Лазов обясни, че той наистина не е удачно поставен, при все, че точно зад него започва кръстовище, от което, ако идва кола и завива надясно, няма как да го види.

„Има достатъчно писма, още от 2 години, да бъде преместен знака, но това зависи от стопаните на пътя, а не от Пътна полиция“,каза още Лазов и допълни, че КАТ контролира ограничението на скоростта в района до 80.