Областният управител пожела успех на младите дарования на физиката

Областният управител пожела успех на младите дарования на физиката

Официално бе даден стартът на XV-ото Национално състезание „Турнир на младите физици“.  Перник е домакин на престижното събитие, чийто патрон и спомоществовател е областният управител Ирена Соколова.

Организатори на проявата са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Перник и Природо-математическа гимназия „Христо Смирненски“- Перник. 

В продължение на два дни 37 талантливи и даровити млади физици от различни градове на страна, обединени в 10 отбора, ще мерят сили в надпреварата за знания, точност, интелект и мисъл. Състезанието е отборно между ученици във възрастовата група от ІХ до ХІІ клас.

“Тази проява е съсредоточие на млади умове, отдадени на физиката и нейните закони, чийто интелект и потенциал са огромни. Не мога да не изразя радостта си, че сте избрали, но и разбрали този толкова аналитичен предмет и сте тук, за да се занимавате с него и научната му страна. Огромни са перспективите и ролята на физиката за развитието на съвременната цивилизация – космическите изследвания, енергетиката, технологиите и другите ежедневни проблеми. Все още има и нерешени въпроси, непознати дебри. Надявам се да намерите ключа към тяхното решаване, да приложите личната си формула и да направите своето епохално откритие!”, пожела на младежите Ирена Соколова.