Памет за жертвите на комунистическия терор. Кметът Вяра Церовска поднесе цветя пред паметната плоча

Памет за жертвите на комунистическия терор. Кметът Вяра Церовска поднесе цветя пред паметната плоча

Кметът на община Перник Вяра Церовска и млади нейни съпартийци отдадоха почит на загиналите в борбата срещу терора на комунистическия режим. Младите хора почетоха паметта на жертвите от репресиите на тоталитарната власт с минута мълчание и поднасяне на цветя пред паметна плоча, посветена на жертвите на комунистическия режим.

Д-р Церовска подчерта, че е важно да направим така, че ние и поколенията след нас да не забравят това, което се е случило тогава, за да не се повтарят никога подобни грешки.

„На днешния ден ние си спомняме за една от най-черните страници в българската история“, посочи зам.кметът Денислав Захариев. Той припомни, че именно 1 февруари 1945 г. е денят, в който първи и втори върховен състав на Народния съд осъжда на смърт 67 депутати от ХХV Народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов – общо 23 политици. На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор. В следващите девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са избити. Жертвите обаче не се изчерпват само с тези, чийто живот е отнет. Репресиите срещу техните семейства продължават с години. Белезите на преживения ужас все още се помнят от близките и потомците на жертвите му.

1 февруари официално е обявен за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим през 2011 г. от правителството на Бойко Борисов с решение на Народното събрание.