Заупокойна света литургия в Гигинския манастир

Заупокойна света литургия в Гигинския манастир

Заупокойна Света литургия в памет на жертвите на тоталитарния режим бе отслужена в Църногорския манастир „Св. Св. Безсребреници Козма и  Дамян“ над с. Гигинци.  

Инициативата, подкрепена от областния управител Ирена Соколова е по повод 1 февруари  – Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в България. 

На църковното служение присъстваха евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, свещеници от епархията и миряни, а отслужването на помена бе направено от отци от манастира и областта. 

Губернаторът определи днешния ден като ден-спомен за позорна и мрачна история, спомен за идеология подчинена на смъртта и репресиите: 

„Имаме потребност да изкажем почитта си към всички българи, загубили насилствено живота си без вина и присъда по време на комунистическата диктатура в България. Учебниците по история трябва да напомнят на нашите деца и бъдещите поколения за поруганите животи и човешко достойнство в опита на един безумен тоталитарен, комунистически режим да стъпка безцеремонно интелектуалния, духовен, политически, военен елит на България. Хиляди българи са заточени в затвори и лагери на смъртта, но не се пречупват пред машината на терора!“. 

Веднага след преврата през септември 1944 г. духовните лица са отстранени от манастира и телефонната връзка с външния свят е прекъсната. В обителта се разполагат партизани от Радомирския отряд, които държали под стража приближени на двореца лица, по-първи хора от местното население и взетите под арест офицери от Пети конен полк от Брезник. Понякога са довеждани и концлагеристи от лагера в Богданов дол да секат дърва. Според свидетелства част от тях са зверски измъчвани и убивани без съд и присъда и набързо заравяни в близост до манастира. Две десетилетия след тези събития, при поройни дъждове, овчар от махалата Непразненци случайно открива кости на убитите и уведомява органите на властта. Предупреден е строго да не казва какво е видял, а милиционери идват и препогребват костите. 

През тази година в светата обител ще се осъществи една дългогодишната идея – изграждането на паметна плоча в памет на загинали концлагеристи, убивани и измъчвани в близост до манастира. 

1 февруари е обявен за ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим от правителството на ГЕРБ, по предложение на президентите на България Жельо Желев и Петър Стоянов.