Днес е голям празник, Зимна Богородица!

Днес е голям празник, Зимна Богородица!

На днешния ден отбелязваме Сретение Господне – един от четирите православни празника, посветени на Божията майка.

На 2 февруари църквата чества т. нар. Зимна Богородица или Вълча Богородица.

.Смята се, че Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството. Според народното поверие през този ден бременните жени не трябва да работят, защото децата им ще се родят белязани.

През днешния ден жените не трябва да пипат остри предмети, да режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата.

Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо мъжко или женско. Девойките вярват, че бъдещият им съпруг ще прилича по външен вид и нрав на онзи мъж, когото срещнат пръв.

В народните представи света Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е „вълча Богородица”, свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили и природните стихии. Така едновременно се почита християнската светица-майка и се омилостивява богинята-майка чрез т. нар. житна жертва – сексуално въздържание и редица забрани, имащи магически характер.

Той се празнува от Одринско и Лозенградско, до Добруджа. Петльовден е мъжки празник за плодовитостта на момчетата – на някои места е мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приемало новото поколение ловци.