Баща на 17-годишно момче от Радомир се ожали на вътрешния министър за неправомерно задържане на сина му

Баща на 17-годишно момче от Радомир се ожали на вътрешния министър за неправомерно задържане на сина му

Нашият читател Радослав Василев от Радомир ни изпрати тревожно писмо. В него той споделя, че синът му е бил незаконосъобразно задържан от полицаи от РПУ-Радомир и служители на „Автомобилна администрация”.  Радослав е изпратил жалба до министъра на вътрешните работи, до главния секретар на МВР и до началника на РПУ-Радомир. Проблемът, за който разказва той буди тревога, защото става въпрос за непълнолетно момче, на което е било отнето правото да уведоми родителите си, че е задържано в РПУ-Радомир, защото се возело в колата на свой близък. Ето и цялата жалба на Радослав:

                                                                     ДО

                                                            МИНИСТЪРА НА

                                                    ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ – ГР. СОФИЯ

                                               КОПИЕ: ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР -ГР. СОФИЯ

                                                                      КОПИЕ :      ДО

                                                               Н-К  РПУ  – ГР. РАДОМИР

                                                          Ж   А  Л   Б  А

От Радослав  Людмилов  Василев   живущ -гр. Радомир, ул. „Земеделска“13

                         УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН  НАЧАЛНИК,

     На 30.01.2019 г.  синът ми Людмил Радославов  Людмилов (непълнолетен роден  30.06.2001г.)  се качва в колата на наш познат  в 13.50 часа, заедно с още едно дете  и две други лица.  Колата на нашия познат е спряна на „Арката“ в гр. Радомир от представители на ДАИ  и органи на полицията. Шофьорът на автомобила остава в автомобила, а на  всички други лица е разпоредено да стоят отвън. Децата стоят близо  два часа на проливния дъжд. Синът ми е казал на един от полицаите, че батерията на телефона му е паднала  и иска  да се обади на домашните. Това не му е позволено. Дошла е кола на полицията  и сина ми заедно с всички останали са отведени в РПУ – гр. Радомир. При двете деца е дошла жена и ние разбираме, че е от Детска педагогическа стая. На сина ми е даден лист и химикал, за да напише, че е дал пари на шофьора на колата. Синът ми е написал, че не е давал пари. След което идва полицай прочита написаното демонстративно скъсва листа пред него , дава му нов лист и му казва да напише, че е дал пари иначе няма да го пуснат да си отиде в къщи.  Синът ми пише  това и след като е престоял близо 2 часа в РПУ – гр. Радомир, мокър до кости се прибра в 17.45 часа пеша изключително изплашен, гладен  и стресиран  от преживяното през последните няколко часа. Каза ли му били, че ще го напишат като престъпник и името му ще бъде в Детска педагогическа стая.

                  През посочения период ние родителите му  и родните, на които се обадихме  изпаднахме в небивал стрес, тъй като никой не знаеше къде е детето ми. Направихме връзка по Интернет с негови приятели, които също не знаеха къде е пропаднал.

                    Моля за Вашата компетентна намеса да се извърши проверка по случая  и да ни отговорите в писмен вид живееме ли в правова Държава. Защо никой не ни е уведомил, за  ЗАДЪРЖАНЕТО  НА МОЯ СИН.  В КАКВО ПРОВИНЕНИЕ Е СЪЩИЯ, ЗА ДА БЪДЕ ОТВЕДЕН В РПУ – РАДОМИР ДА ДАВА ПОКАЗАНИЯ И КАКВО ПРЕСТЪПНО ДЕЯНИЕ Е ИЗВЪРШИЛ,  ЗА ДА  ПРИСЪСТВА ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ДЕТСКА ПЕДАГОГИЧЕСКА СТАЯ В ОТСЪСТВИЕТО НА РОДИТЕЛ.

    31.01.2019 г.                                              С   УВАЖЕНИЕ:Радослав Василев

В такива случаи обикновено ние, журналистите, казваме- коментарът  оставаме на вас. С интерес ще следим този случай и най-вече отговора на министъра и главния секретар на МВР, както и на директора на ОД МВР-Перник, а може би и на други институции, които са призвани да защитават човешките права в нашата страна.