За остър недостиг на лекари в Детско отделение алармира шефът на МБАЛ”Рахила Ангелова”

За остър недостиг на лекари в Детско отделение алармира шефът на МБАЛ”Рахила Ангелова”

Сериозен проблем с липса на кадри изпитва Детско отделение на МБАЛ”Р. Ангелова”. Това алармира директорът на здравното заведение д-р Анатоли Митов. „Мисля, че е важно пернишката общественост да знае за този проблем. Той се задълбочава от десетина години, но през последните 7 години от отделението са напуснали 8-9 човека”, заяви д-р Митов Той поясни, че след 15 часа, вечер и в празничните дни личните лекари и то по-точно детските, оставят малките си пациенти без обгрижване. Всички болни деца преминават през спешното отделение. В него няма детски кабинет главно поради липсата на лекари-педиатри, затова се налага децата да се преглеждат от лекарите в отделението. В областта има 17 педиатри, а в Детско отделение, след последния напуснал лекар д-р Антонова, поради излизане в пенсия, в момента има 3-ма педиатри със специалност и един специализант. Единият от педиатрите е в пенсионна възраст. „Трудно, при тази ситуация, се прави график. Информирал съм за ситуацията РЗИ, написал съм писмо до общопрактикуващите лекари /ОРЛ/, обаждал съм се на всеки един от педиатрите, увеличил съм заплащането в Детско отделение, според възможностите на болницата. Въпреки това срещам много слаб отклик от страна на педиатрите. Има няколко от тях, които се съгласиха да дадат по 1-2 дежурства, за което им благодаря. Това обаче в никакъв случай не е достатъчно. Вече в Детско отделение има дни, в които няма дежурен лекар, а има само лекар на разположение. Затова, използвам възможността да се обърна към  населението от областта- когато си избират за децата общопрактикуващ лекар и по-точно педиатър, да следят възможността от негова страна да осигурява 24-часово обслужване на детето. По начина, по който вървят нещата, има реална опасност в Детско отделение да останат само лекари на разположение и това ще се превърне в проблем за целия град. Някои от колегите в отделението казват- това е проблем от 10 години. Да така е, но от това ще пострада цялата общественост”, поясни д-р Митов.

Той допълни, че неотложният кабинет, с който личните лекари имат договор, когато е застанал начело на болницата го направиб на входа на болницата, за да е близко до Детско отделение и да не се разхождат болните деца посред зима. „Този кабинет няма нищо общо с болницата. Там проблемът е, че когато е дежурен личен лекар, който  няма специалност „Педиатрия”, голям процент от децата, които са дошли, той не ги преглежда, защото смята, че това не му влиза в задълженията. Затова моята препоръка към детските лекари е да си направят педиатрична практика и да си преглеждат децата. Това е амбулатория, която преминава през детско отделение. Лекарите от детско отделение напускат, защото на ден гледат по 20, та и повече болни деца, от които остава 1 в отделението или въобще не остава. Това е огромна амбулатория, детските лекари от отделението са много натоварени и затова, който лекар дойде в Детско отделение на нашата болница постои малко и си отива. Проблемът ще ескалира много скоро и трябва да се търси бързо и кардинално решение”, обобщи ситуацията д-р Митов.

Той поясни, че недостигат кадри и в Рентгенологично отделение на болницата. Там има само 1 лекар, който е шеф на отделението и е пенсионер, и 1 специализант. Но там горе-долу се решава проблема, тъй като по интернет могат да се четат снимките. В Гинекологичното отделение също не достигат лекарите. „Там дойде една специализантка, която малко ще реши проблема. Това са трите отделение с проблеми, но основния и най-сериозен е в Детско отделение. Единственият изход от тази тежка ситуация е педиатрите в града да се включат в извършването на  амбулаторните прегледи през нощта и в празничните дни. Не е лошо един-двама от тях да поработят в Детско отделение. Реформата в здравеопазването се проведе така, че в доболничната помощ за 5-6 часа взимаш в пъти повече възнаграждение, отколкото в Детско отделение. Затова извън болницата имаме 17 педиатри, които преглеждат деца, а в болницата лекарите напускат”, заяви с болка директорът на МБАЛ”Р. Ангелова”.