Седмица на физиката откриха в ПМГ «Христо Смирненски» под патронажа на областния управител се провежда за първи път в страната

Седмица на физиката откриха в ПМГ «Христо Смирненски» под патронажа на областния управител се провежда за първи път в страната

Седмица на физиката беше открита днес в ПМГ „Христо Смирненски”. Тя е под патронажа на областния управител Ирена Соколова. На официалното откриване на събитието , което е първо по рода си, не само в областта присъстваха зам.министърът на образованието и науката Таня Михайлова, главният експерт в министерството Георги Георгиев, дългогодишният преподавател по физика в Казанлък Теодосий Теодосиев., представители на РУО на образованието, гости от СУ, представители на училища от града.

По време на седмицата ще се проведат много демонстрации, ще има много инициативи, срещи, презентации и демонстрации на всичко, което е свързано с тази наука.

За мен е удоволствие да съм патрон на подобно събитие, каза Ирена Соколова, откривайки официално Седмицата на физиката. Тя сподели, че за децата е лесно да бъдат успешни, имайки зад себе си толкова много преподаватели и ръководители, които ги подкрепят. „Няма как да бъдеш успешен човек, ако си безсловесен.Сега, когато сте в тази възраст, вече минали  периода в който трябва да се научите да пишете и четете, вашият мозък има нужда от едни специални техники. И мозъкът на този, който е подготвен да роди гениална идея – да го направи. Във всеки един от вас има талант. Много е важно той да бъде развит.Всеки един от вас носи потенциал, за който и не подозира. И той ще се намери от преподавателите ви, вие трябва да го позволите” – каза още Соколова.

„В днешни дни училището е призвано да бъде динамично, интересно и постоянно развиващо се.Да дава възможност за развитието на интелектуалните и творчески способности на учениците. Организирането и провеждането на подобни мероприятия, трябва да бъде неизменна част от процеса на обучение. Днес пернишките ученици, давайки ни възможност да погледнем към физиката през техните очи, доказват, че подобни инициативи са необходими. Днешният ден е празник за природните науки.” – каза директорът на ПМГ „Христо Смирненски” Емилия Грозданова.

„За да успееш в  природните науки и приложимостта им трябва освен всичко, да бъдеш и любопитен. Подобна седмица не е провеждана към нито едно състезание от календара на министерството. Днес ние сме свидетели как с подкрепата на областната управа и училището, може да се покаже какъв е потенциала на учениците. Не само на едно конкретно състезание. Защото със сигурност 11-те отбора, които са заявили участие също е рекорд за състезание по физика. Не се учудвам, че тази седмица се провежда за първи път в Перник. Та именно в Перник е изградена първата ТЕЦ. Първата електрическа крушка е светнала тук.” – подчерта в приветствието си зам.министър Михайлова.

Теодосии Теодосиев също приветства домакините. „Българските майки раждат страхотно талантливи деца. И ще бъде много жалко, ако този талант се умножи по 0. Вдъхновяващо е, че в Перник сте се сетили да направите едно такова ново, вдъхновяващо събитие. Бъдещото на света е бъдещето на технологиите. Хората владеят света. Човекът е най-съвършената животинка на земята. Истината е, че повечето от съвременните хора използват само процент от възможностите на мозъка си. Ако използват два процента, могат да станат учени, а ако използват повече от три процента – ще станат световна знаменитост. Пожелавам ви да станете световни знаменитости” – каза учителят.