Двадесет делегати от Пернишко – на конгреса на БСП

Двадесет делегати от Пернишко – на конгреса на БСП


Двадесет делегати от Пернишка област са участвали в работата на 49-тия конгрес на БСП стана ясно наднешната пресконференция в централата на партията в Перник, в която участваха представители на областното и общинското ръководство на БСП и двамата народни представители от левицата Станислав Владимиров и инж.Любомир Бонев. На най-високия партиен форум основен акцент е бил политическият доклад на лидера на левицата Корнелия Нинова и програмния документ „Визия за България”. Принципите и политиките, заложени в него, са главният ориентир за спечелване на Европейските избори 2019. Българските и европейските социалисти отхвърлят статуквото у нас и в Европа и чертаят новите политики на промяната. Сред тях се залага основно на изграждането на европейски социален съюз, подкрепен от нов икономически модел на развитие и растеж, единен и демократичен европейски съюз, който уважава суверенитета на държавите членки, многогодишна финансова рамка в услуга на сближаването, на гражданите и на реалната икономика, силна и ефективна кохезионна политика след 2020 година, Европейски съюз за младите – по-добър живот и актимвно демократично участие на бъдещите поколения, устойчива миграционна политика, основана на солидарност и уважение към националните приоритети, Европейският съюз – самостоятелен фактор в глобалната политика. Върху тези основни акценти спряха вниманието на представителите на медиите вчера пернишките народни представители.

Засегнат бе и казусът „Елена Йончева”. Ние категорично застанахме зад нея, заявяваме,, че обвиненията срещу Йончева са политически, а не юридически – това  е становището, заявено от всики делегатина конгреса, споделиха пернишките представители на форума.  Разправата с именитата журналистка няма да спре работата й, очаква се тя изнесе информация за поредната порция корупционни скандали във висшите етажи на властта,  информираха нашите делегати на конгреса.

Относно водача и подредбата на листите за евровота бе съобщено, че в партията тече процес на номинации, който е започнал от 1 януари и ще продължи до 15 март.

Стана ясно още, че европейските избори ще бъдат своебразен лакмус за нагласите и възможностите на левицата за местния вот. Най-вероятно сред кандидатурите зе евроделегати ще има имена, на които социалистите ще заложат и за изборите на кметове и местни органи на самоуправление.