Дневен архив: 18/04/2019

Трънското ждрело и легендата за невъзможната любов

Една от най-прочутите легенди за приказно красивото Трънско ждрело е свързана с  невъзможната любов. Младеж и девойка се обрекли един на друг, но момичето било много богато, а момчето тънело в бедност. Майчина клетва превърнала двамата влюбени в две скали, обречени да са близо един до друг, но никога – заедно. Столетия наред камъните плачели, а от сълзите на нещастната ... Прочети още »

Перничанин пред Темида за документна измама

62-годишен перничанин ще бъде съден за документно престъпление. К.К. представил пред органите на НОИ официални документи с невярно съдържание, касаещи пенсионирането му. Привлечен е като обвиняем по чл. 316, във връзка с чл. 308 от Наказателния кодекс и работата по случая продължава съвместно с Районна прокуратура – Перник. 17-годишен ще отговаря за притежаване на наркотични вещества. На 2-ри март миналата ... Прочети още »

Нови два пожара в Перник

Два пожара са гасени от пернишките огнеборци. Около 22,20 часа е било съобщено за горяща стопанска сграда в квартал „Калкас“. Два противопожарни екипа започнали гасене на лумналите пламъци. Унищожени са около 200 кв. м. разгъната площ и 5 куб. м. дърва за огрев. Причината не е установена, води се разследване. Тази нощ, около 3 часа, е подаден сигнал за пожар ... Прочети още »

135 избирателни секции на предстоящите избори за Европейски парламент ще има в Перник

135 секционни избирателни комисии и една подвижна ще бъдат назначени на територията на община Перник, за провеждане на предстоящите избори за членове на Европейския парламент на 26 май.  Това стана ясно на проведените при кмета Вяра Церовска консултации за определяне състава на СИК. Кметът призова партиите да не окичват целия град с плакати. „Не е необходимо да има санкции и ... Прочети още »

РЗИ-Перник не откри бактерии в питейната вода в областта!

Никакви отклонения от качеството на питейната вода, съгласно изискванията записани в Наредба  №9, не установи Регионалната здравна инспекция в Перник за периода от 01.04.2019 г. – 14.04.2019  г. на територията на област Перник. През този период  са извършени 17 изследвания. Изследвани са 16 проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдените населени места по показателите, включени в постоянния мониторинг (група А) . Всички проби отговарят на изискванията ... Прочети още »

ВАС окончателно задължи НЗОК да плаща лечението на сколиоза

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на управителя на НЗОК срещу решение от 2015 г. на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което e установено, че пациентите сък сколиоза за поставени в положение на фактическа дискриминация. КЗД определя, че с неосигуряването на пълно или частично заплащане на имплантируеми медицински изделия във връзка с лечението на пациенти със „сколиоза“, Здравната ... Прочети още »

Утвърдена е Регионалната програма „Заетост” на област Перник за 2019 година

На заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие, се прие Регионалната програма по заетост на област Перник за 2019 г. Тя предвижда наемането на 31 безработни лица от областта за срок от 6 месеца и ще стартира на 1 юни тази година.  Директорът на Бюрото по труда – Перник, Росен Симеонов, изнесе и обобщена информация от първия ... Прочети още »

Днес да почерпят…

На  18 април  имен ден празнуват всички, които носят имената   Виктор или Виктория. Виктор бил войник по време на управлението на Марк Аврелий. Виктор бил християнин и отказал, с което бил осъден на мъчения и изпитания. Вярата му помогнала да премине невредим през всичко, дори победил виден магьосник и го принудил да стане християнин. Присъстващите ослепени войници прогледнали. Виктор бил ... Прочети още »