Дневен архив: 14/04/2019

Перник и Трън с нови наредби за общински имоти след протести на Окръжна прокуратура – Перник

По протести на Окръжна прокуратура – Перник, внесени в Административен съд – Перник, са отменени нормативни актове на Общинските съвети в Перник и Трън като незаконосъобразни. При извършване на планова проверка от административния отдел на пернишката Окръжна прокуратура, извършена по реда на надзора за законност, са били изискани материали от административните преписки по приемането на следните подзаконови нормативни актове: наредби ... Прочети още »

Пътят до централния гробищен парк – в кошмарно състояние

Пътят до централния гробищен парк в Перник е в окаяно състояние. Проблемът бе повдигнат на последното редовно заседание на Общинския съвет. „Ако има път в Перник, който да не остава без преминаващи ежечасно, това е този към централните гробища. Няма перничанин, на който да не се е  налагало да мине по него, изпращайки близък. И всеки е видял, че той ... Прочети още »

Данъчни под прикритие погнаха нелегални пернишки превозвачи

Нови случаи на нерегламентиран превоз  по маршрута София-Перник разкриха инспекторите на „Фискален контрол”. Те са установили, че леки автомобили превозват пътници на цената на автобусния билет, като правят това непрекъснато в рамките на деня, съобщиха от пресцентъра на НАП. Данъчните се качили като тайни клиенти в няколко автомобила от спирки на Градски транспорт и платили по 3 лева за превоз. ... Прочети още »

„Олимпиец Радомир” стана на 15 години

Клуб „Олимпиец-Радомир“ отбеляза 15 годишнината си със засаждане на фиданки на градски стадион Радомир. Броят им бе символичен като годините, които отбелязва клуба, съобщиха от общинската администрация. В засаждането се включи и Кметът на общината Пламен Алексиев. Мероприятието е организирано съвместно с община Радомир и ТП „Държавно горско стопанство Радомир“ и е първото от серията по повод годишнината. Празника завърши ... Прочети още »

АК „Електрик” – домакин на национално състезание за млади специалисти в заваряването и свързващите технологии

Млади специалисти в заваряването и свързващите технологии от професионални гимназии от Ботевград, Варна, Враца, Горна Оряховица, Елхово, Кнежа, Плевен, Пирдоп, Сливен, Червен бряг и с. Градница, община Севлиево, взеха участие в Националното състезание “Най-добър млад заварчик” в Радомир. Организатори на събитието бяха Министерство на образованието и науката, Регионално управление по образованието – Перник и Български съюз по заваряване.   АК Електрик” ... Прочети още »

Млади преводачи от Езиковата на състезание

За първи път ученици от ГПЧЕ”Симеон Радев” взеха участие в  Средношколския конкурс за превод, организиран от Департамент „Чужди езици и култури” към НБУ.Условието на конкурса се състоеше  в превод на два текста на актуална тематика от и на български и чужд език.Конкурсът се провежда за втора поредна година, като в настоящата надпревара участваха 219 средношколци от 41 училища от страната. ... Прочети още »

Днес да почерпят…

Н а 14 април почитаме свети Мартин Изповедник. Имен ден празнуват всички, носещи имената Мартин, Мартина и производните. По народния календар Мартин и Мартина празнуват на 1 март – според българските народни вярвания Марта е старица, която води пролетта и прогонва зимата, a пo православния – на 14 aпpил. Мартин, Мартина – тези имена произлизат от латинското Martius и се ... Прочети още »

Община Перник стартира обществена поръчка за изработване на автобусни спирки

Община Перник е обявила на 29 януари обществена поръчка с предмет  „Изработване на автобусни спирки в град Перник“. Обявлението и решението за откриване на процедурата са публикувани в Профила на купувача на  интернет страницата на Общината и в Агенцията за обществени поръчки.  Това съобщи кметът Вяра Церовска в отговор на питане от страна на общинския съветник от ГЕРБ-Перник Андрей Павлов по време ... Прочети още »

Още две седмици плащаме данъци с отстъпка

Още 15 дни перничани ще могат да плащат данъците към Община Перник с 5 % отстъпка. Всеки, който иска да се възползва от кампанията на дирекция „Местни приходи и такси“, може да го направи до 30 април.  За улеснение на населението касата в сградата на Общината ще бъде с удължено работно време – от 7.30 до 18.30 часа. Допълнително е ... Прочети още »

„Български пощи” продължава да приема пратки за Великобритания

Независимо от настъпващия БРЕКЗИТ „Български пощи“ ЕАД продължава да приема пратки за Великобритания. Държавното дружество поддържа постоянен контакт с Всемирния пощенски съюз и има готовност да реагира при промяна на ситуацията. Прочети още »