Дневен архив: 11/04/2019

През 11 век цар Петър Делян посочил къде да е градежа на манастира в трънско село

Манастирът «Св.Четиридесет мъченици» в трънското село Лева река, е посветен на светите Четиридесет  мъченици. Благодарение на европейско финансиране, осигурено от Програмата за развитие на селските райони, манастирът се възражда. Напълно е възстановен манастирският  конак и вече е готов да приеме обитатели. Благоустроен е дворът. С нов дренаж  е манастирският храм, който претърпя обновление и отвътре. В проекта за реконструкция, основен ... Прочети още »

Перник събра младежи от цялата страна

Перник събра младежи от цялата страна в XVIII Национална среща на детските и младежките съвети и парламенти, която беше открита днес и ще продължи още два дни. Форумът ще премине под мотото „Културно богатство“.  Всички участници бяха поздравени от кмета на Общината Вяра Церовска, която заяви пред младите хора, че по–доброто бъдеще на България е в техни ръце. „Скъпи млади ... Прочети още »

„Да” на проекта за рекултивация на засегнати от въгледобива терени

Докладна записка, касаеща рекултивация на засегнати от въгледобива терени, разбуни духовете на вчерашното заседание на минипарламента още при приемането на дневния ред. Съветници от дясното пространство поискаха документът да бъде изтеглен от дневния ред, тъй като той визирал и площи, отдадени на концесия на Мин Индъстри и така би се блокирала работата на дружеството. Докладната може да бъде оттеглена само ... Прочети още »

Бивш затворник отново зад решетките за грабеж

Перничанин с криминално и съдебно минало се призна за виновен за извършен от него грабеж и сключи споразумение с прокуратурата. Така подсъдимият С.Я. ще влезе отново зад решетките за две години и половина, като по решение на магистратите ще трябва да изтърпи наказанието при първоначален строг режим. Престъплението е извършено на 21 чай 2017 година в Перник, коато С.Я. отнел ... Прочети още »

Ученици от Перник посетиха Народното събрание

Пернишкият депутат д-р Александър Александров посрещна в Народно събрание едни от най-изявените ученици на Десето основно училище „Алеко Константинов“, носители на множество награди и призове. Групата беше водена от директора на училището Десислава Стефанова. В зала „Запад“ на Народното събрание, младите хора се срещнаха и със зам.-председателя на ПГ на управляващата партия Красимир Велчев. Учениците проявиха изключителна любознателност и зададоха ... Прочети още »

Мазни петна отровиха патиците в Струма

Няколко диви патици, плуващи в Струма, които носеха много радост на гражданите, вече ги няма. Птиците са мъртви, Оцеляла е само една, алармираха на вчерашното заседание на минипарламента общински съветници и поискаха от кмета на общината да изясни кой е виновен за казуса. Според инж.Андрей Андреев трябва да се намери виновникът за изливащата се реката отрова, убила птиците, тъй като ... Прочети още »

71-годишна софиянка декларирала неверни данни за имот в Радомир

Столичанка ще отговаря за деклариране на неверни данни, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 71-годишната Л.Г. с постоянен адрес в София декларирала в Радомир имот, който не бил нейна собственост. След подадена жалба, органите на реда започнали разследване. В резултат на проведените действия и изготвени експертизи е установено, че въпросният имот й е отнет по съдебен ред.  Жената ... Прочети още »

Инцидент с бебе в Радомир

Служители от Районното управление на МВР в Радомир изясняват случай на инцидент с бебе. В сряда, около 9 часа сутринта, в управлението е бил подаден сигнал от Центъра за спешна помощ в града. Медиците алармирали, че двумесечно бебе е паднало и се нуждае от спешна медицинска помощ. Незабавно детето било закарано в столично лечебно заведение, където е настанено без опасност ... Прочети още »

Земенчанин краде ток

Земенчанин ще отговаря за кражба на ток, съобщиха от полицията. В края на март тази година, служители на радомирското Районно управление на МВР и представители на електроразпределителното дружество извършили проверка на имот в град Земен, стопанисван от 29-годишният Д.К. Инспекцията показала, че е извършено неправомерно присъединяване към електрическата мрежа. В резултат на започналото разследване и проведените процесуално-следствени действия Д.К. е ... Прочети още »

Проблемът с чистотата на въздуха коментиран на заседането на ОбС

Въздухът, който дишат жителите на областния град е мръсен, а Перник изпусна възможността да кандидатства по екологичната програма, от която се възползваха София и седем други града в страната и получиха 111 милиона лева, за да бъдат осигурени алтернативни отоплителни уреди на печките с твърдо гориво, алармира на предходното заседание на минипарламента общинският съветник от левицата Валентин Петков Той  поиска ... Прочети още »