Дневен архив: 10/04/2019

Обсъждат размяната на паметниците на Кракра и Св.Иван Рилски

Пернишкият минипарламент ще заседава утре, а в дневния ред са включени засега 47 точки. Голяма част от докладните са свързани с градоустройствени решения, както и разпореждане с общинска собственост. Местните законотворци ще трябва да обсъдят и решат дали да бъдат отдадени под наем или продадени общински обекти и терени. Сред тях, както „Съперник” вече писа, е сградата на бившата Стоматология. ... Прочети още »

Одобриха средносрочната бюджетна прогноза за 2020-2022 г.

Министерският съвет одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2020-2022 година. С документа са определени средносрочните цели на фискалната политика, обвързани със заложените в Закона за публичните финанси (ЗПФ) правила, ограничения и основни принципи за управление на публичните финанси, като с нея се определят и таваните на разходите по отделни първостепенни разпоредители с бюджет и на бюджетните взаимоотношения за следващите три ... Прочети още »

Алекс Сърчаджиева води Световното по художествена гимнастика

Актрисата Александра Сърчаджиева ще води Световното първенство по художествена гимнастика в София, научи HotArena. Вдовицата на актьора Иван Ласкин е приела да води събитието, похвалиха се организаторите на състезанието, пише „България днес”. Това ще бъде едва втората публична изява за актрисата, която загуби мъжа си в началото на годината. Оттогава — насам Алекс се изявява предимно на театрална сцена и ... Прочети още »

Джино по-влюбен от всякога: Ще се женя!

„Не съм разделил с приятелката ми Кристиана“. Така изригна брадърът Джино Бианкалана по повод информацията, че красавицата му е била шута. Бившият на Джена е по-влюбен от всякога в сексапилната лекарка Кристиана, с която са заедно от около година. „Ще се женим“, категоричен бил Джино пред свои близки. Двойката вече живее  заедно и крои планове за бъдещето. Кристиана е до ... Прочети още »

Община Перник води умерена данъчна политика, заяви зам.кметът Денислав Захариев

Община Перник прие промени в Наредбата за определяне на местните данъци и такси на базата и на промененото законодателство, което е в сила от тази година. Според зам.кмета Денислав Захариев не е допуснато прекомерно повишаване на налозите на база промените в облагането на МПС на национално ниво. „Ние намалихме ставките върху самите автомобили, за да можем да запазим сходните нива ... Прочети още »

БДЖ продава предварително билети за великденските празници

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за предстоящите великденски празници, съобщават от компанията. Те се продават от днес, 10 април. Обичайният срок за предварителната продажба на билети и седящи места за бързите влакове е 5 дни, но националният железопътен превозвач има практиката да удължава този срок, в случаите когато предстоят по-дълги празнични периоди. Предварителната продажба ще се извършва във всички ... Прочети още »

Още 50 милиона допълнително за медицинските работници

Правителството отпуска допълнителни около 50 млн. лв. по бюджета на Министерството за здравеопазването за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Това съобщи пернишкият народен представител д-р Александър Александър. Той обясни, че средствата ще се разпределят като субсидии за болниците. С тях ще се осигури равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите, особено в отдалечените места. ... Прочети още »

Драгичевци доволни от своя кмет

През тази година предстои реализацията на проекта за водоснабдяване и канализация в село Драгичево, съобщи кметът на населеното място Виктор Викторов по време на съвместен приемен ден с общинските съветници от управляващата партия Мирослава Николова, Иво Петров и Любомир Жотев. Викторов показа вече готовия проект и отбеляза, че вече 3 години, съвместно с община Перник и кмета Вяра Церовска, се ... Прочети още »

Още 20 дни плащаме данъци с отстъпка

Още 20 дни перничани ще могат да плащат данъците към Община Перник с 5 % отстъпка. Всеки, който иска да се възползва от кампанията на дирекция „Местни приходи и такси“, може да го направи до 30 април.  За улеснение на населението касата в сградата на Общинската администрация ще бъде с удължено работно време – от 7.30 до 18.30 часа. Допълнително ... Прочети още »

Лековита вода от змейска глава привлича страдалци към Боснек

Пернишкото село Боснек се намира в южните склонове на Витоша и е известно с намерените там остатъци от тракийска могила и римски монети. То привлича хората преди всичко с извора там, известен като Живата вода. Лековитата вода извира от каменна скулптура на змейска глава. За извора не се знае кога е открит или кой го е открил. Водата не тече ... Прочети още »