Дневен архив: 14/03/2019

Пернишки села отбелязват Тодоровден с конни състезания

Веселбата и състезанията ще бъдат на 16-ти март. В село Дивотино празникът ще бъде отбелязан за втора поредна година от 11 часа в местността „Поляна”. Очаква се в надпреварата да се включат гости от други общини с много породисти коне. За доброто настроение на всички ще пее фолклорната изпълнителка Анна Мария. Стопаните на коне и любители на конните надбягвания от ... Прочети още »

Административният съд с високи резултати през 2018 година

През 2018 г. постигнатите от Административен съд – Перник резултати затвърждават позициите на съда като съдебен орган, който правораздава бързо и качествено, въпреки високата му натовареност.  За това говорят данните, изнесени на вчерашното отчетно събрание на институцията. През 2018 г. са разгледани 848 броя дела, от които 503 броя първоинстанционни административни дела и 345 броя касационни дела. Увеличава се броят ... Прочети още »

И Перник сред общините, сгафили с общински жилища

Вместо социално слаби и хора със здравословни проблеми, в общински жилищa са били настанявани кмeтoвe, заместник-кметове и кметски наместници, констатира пpoвepкa нa Bърховната административна прокуратура. Тя установила закононарушения в 175 нapeдби нa Oбщинcки cъвeти на територията на цялата страна. Така наречените „резервни жилища“ е трябвало да решат в срок най-много до две години проблемите на хора, чиито жилища са станали ... Прочети още »

Жител на Врачанско пред Темида за кражба и обсебване

Жител на Врачанско се изправя пред пернишкото правосъдие. 58-годишният В.К. от село Остров ще отговаря за кражба и обсебване. Мъжът имал и съизвършител с когото откраднали от перничанин цветен телевизор и ъглошлайфер на стойност малко под 1 000 лева. Привлечен е като обвиняем по чл. 206, ал. 1 от Наказателния кодекс и работата продължава съвместно с Районна прокуратура – Перник. Прочети още »

25-годишен шофирал пиян

25-годишен застава пред съда за шофиране на автомобил в нетрезво състояние. На 9-ТИ март тази година, в радомирското село Кондофрей бил проверен „Ауди А3“, управляван от 25-годишният В.В. При изпробването му с техническо средство са отчетени 1, 46 промила. Нарушилият закона водач отказал кръвна проба за химичен анализ. Привлечен е като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение „подписка“. Прочети още »

Баба в Земен къта нелегални цигари

Радомирски полицаи иззеха 340 къса нелегални цигари. В град Земен бил проверен домът на 79-годишна местна жителка. Органите на реда намерили и иззели 340 къса цигари без бандерол от две марки. Предстои да й бъде издаден акт за установяване на административно нарушение и налагане на парична санкция. Прочети още »

Млад мъж на съд – шофирал дрогиран

Младо момче отива на съд за управление на автомобил под въздействието на наркотици. Престъплението е извършено на 20 януари тази година, когато в село Рударци бил проверен лек автомобил, управляван от 23-годишния перничанин М.Л. При изпробването му с техническо средство е установено, че е употребил канабис. Привлечен е като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение „подписка“. Прочети още »

Община Перник с амбиция да създаде модел за патронажни грижи

На извънредно заседание вчера местните законотворци дадоха съгласието си кметът на Община Перник да кандидатства с проектно предложение по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Специфичната цел на операцията е да изгради модел за патронажни грижи. Обхватът на дейностите, които ще бъдат ... Прочети още »

Перник без педиатри, детското отделение пред закриване

Перник е изправен пред много тежък проблем – остава без педиатри. Детските лекари масово напускат отделението за малчугани в МБАЛ „Рахила Ангелова”.  След близо три месеца от пернишката болница ще си тръгне и шефката на отделението д-р Сия Евтимова. Тя вече е подала молба за напускане, защото се чувства уморена, унизена и обидена. „Уморих се от натовареността на отделението, от ... Прочети още »

„Воля“ също напуска Народното събрание

Депутатите на партия „Воля“ напускат парламента. Решението на парламентарната група  съобщи председателят на партията Веселин Марешки на брифинг в кулоарите на Народното събрание. Той призова решението да се възприеме като част от последователната политика на партията да осветлява лъжите и да сваля маските на фалшивите политици и партии. Марешки отказа да обяви конкретни причини за излизането на партията от 44-то ... Прочети още »