Дневен архив: 02/03/2019

Инициативата за възстановяване на монумента „Слишовска могила“ беше обсъдена на заседание на областната комиссия «Военни паметници» в Перник

Областна комисия „Военни паметници“ заседава във връзка с подета инициатива на дружествата „Трънски глагоръц“ и Трънско-културно просветно дружество „Руй“ за реновация на паметника „Слишовска могила“ в с. Слишовци, община Трън. Представителите на двете сдружения изложиха идеята си за възстановяване на ценния монумент и запазване на неговата символика и история.  Членовете на комисията коментираха, че дейностите по възстановяване и укрепване могат ... Прочети още »

Започнаха масирани проверки в Перник за нерегистрирани домашни любимци

От 16 февруари служители на Общинския инспекторат и Областна дирекция на МВР извършват съвместни проверки за нерегистрирани домашни любимци на територията на община Перник. Не глобите са главната цел, а превенцията, заяви  ресорният заместник-кмет Денислав Захариев. В изпълнение на общинската наредба, собствениците са длъжни да регистрират домашните си любимци в Дирекция „Местни данъци и такси“. Стопаните на кастрирани животни са ... Прочети още »

За 3-ти март транзитното движение през Шипка ще се пренасочва към Прохода на Републиката

 За тържествата на връх Шипка по случай Националния празник на Република България от 22 ч. на 2 март до 18 ч. на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5/Е-85/ Габрово – връх Шипка – Казанлък.  Както всяка година транзитният трафик ще се насочва по път II-55 през Прохода на Републиката ... Прочети още »

АПИ стартира обществена поръчка за надзор при рехабилитацията на 17 километра пътища в Северна България

 Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за избор на строителен надзор при рехабилитацията на 17 км пътища в Северна България. Със средства от програма Интеррег V-A Румъния-България 2014-2020 г. и държавния бюджет основно ще се ремонтират 7,7 км от второкласния път Берковица – Монтана (от км 86+289 до км 94+000) и 9,3 км от третокласния път Гулянци – Долна Митрополия ... Прочети още »

40 000 лева са осигурени за археологически проучвания на откритата късноантична църква на обходния път на Габрово

  40 000 лв. са осигурени за археологически проучвания на откритата късноантична църква на обходния път на Габрово. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за извършването на археологически изследвания на обекта, който е при км 19+580 от трасето на обходния път. Средствата са от бюджета на пътната агенция. Срокът за извършване на археологическите проучвания е 30 календарни дни. Кандидатите могат ... Прочети още »