Дневен архив: 01/03/2019

Млади таланти от Общинския младежки дом в Перник поздравиха кмета на града по повод 1-ви март

Талантливите момичета от Общинския младежки дом поздравиха кмета на Община Перник Вяра Церовска и екипа й с народна песен и ги закичиха с мартеници  в утрото на 1-ви март.  „Благодаря ви, мили деца, за приятната изненада. Това е един от най-обичаните, очаквани и спонтанно чествани български традиционни празници. Пожелавам на всички здраве, късмет, оптимизъм и хубави преживявания в очакване на ... Прочети още »

Жител на Дупница е хванат да управлява нерегистриран автомобил

 Вчера, на автомагистрала „Струма“, при разклона за село Студена, е бил проверен лек автомобил Фолксваген „Поло“, шофиран от дупничанина С.А./66 г./. Органите на реда установили, че колата не е регистрирана по установения ред в Р. България.                    Започнато е бързо производство и работата продължава. Прочети още »

Перничанин отива на съд за хулиганство

На 17 октомври миналата година, в пернишко заведение, 43-годишнят С.В.  извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Мъжът нанеъл удари със столове, на двама посетители на локала и изрекъл обидни думи и изрази към тях, както и псувал и ругал публично. Привлечен е като обвиняем по чл. 325, ал. 2 от НК. При доказване ... Прочети още »

Малчугани научиха много за историята на мартеничката в библиотека „Светослав Минков” в Перник

„Мартенички аз плета” –така бе наречена творческата работилница в Регионална библиотека „Св. Минков”, в която се включиха днес децата от I Д клас от ОУ „Св. Иван Рилски”. Библиотекарите бяха подготвили много любопитни истории, свързани с мартеничката. Първокласниците научиха какви са легендите за появата на мартеницата, какви са народните поверия, свързани с отбелязването на Първи март, как се изработват мартеничките ... Прочети още »

Народният представител д-р Александър Александров отправи въпроси към министрите на здравеопазването и на регионалното развитие

Народният представител д-р Александър Александров зададе от  парламентарната трибуна въпроси към министрите на здравеопазването Кирил  Ананиев и на регионалното развитие и благоустройството Петя Ананиева. „Правителството е отпуснало 30 млн. лева за допълнителни разходи на общинските и областните болници, както и за лечебни заведения, оказващи психиатрична помощ“, заяви д-р Александров и отправи към здравния министър питане за какво ще бъдат разходвани ... Прочети още »

Повреда в топлоизточника, наруши нормалното топлоподаване в Перник

Неотложна подмяна на основна арматура в топлоизточника на ТЕЦ”Република” е причина за нарушеното топлоснабдяване в Перник на 01.03.2019г. Това информираха от ръководството на „Топлофикация Перник”. От там увериха, че от сутринта днес се работи по отстраняването на повредата„До 15 ч ще бъде възстановено нормалното топлоподаване в града, увериха от топлофикационното дружество. Прочети още »

Възпитаниците на детска градина „Знаме на мира“ отбелязаха Трети март

С впечатляващ спектакъл  малчуганите от ДГ №11 „Знаме на мира“ отбелязаха Деня на освобождението – 3-ти март. Празничната програма се състоя в галерия „Марин Гогев“ в кв. „Изток“.  На тържеството присъстваха зам.-кметът по образование и култура Севделина Ковачева и кметът на кметство „Изток” Емил Костадинов.  Малките перничани с гордост рецитираха стихове и пяха песни , посветени на живота и делото ... Прочети още »

Тригодишна забрана за риболов въведе МЗХГ в някои водоеми в област Перник

Министърът на земеделието, праните и горите Румен Порожанов наложи със заповед тригодишна забрана за риболов в някои райони на Югозападна България. Целта на тази заповед  е да се запази биоразнообразието във водоемите.  Забраната за риболова засяга и област Перник.  Тя се отнася за язовир „Студена“, езеро „Байкал“ – ЗМ „Чокльово блато“ и горното течение на реките Матница, Кладнишка и Струма, преминаващи през територията ... Прочети още »

До края на септември търговците трябва да приведат дейността си съобразно изискванията на НАП

Срокът за всички търговци (регистрирани и нерегистрирани по ДДС), използващи софтуер за управление на продажбите в търговските си обекти (СУПТО), в който трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на Наредба Н-18, ще бъде удължен до края на септември 2019 г. потвърди министърът на финансите.  Всички търговци, независимо от това дали са или не са регистрирани по ДДС, използващи софтуер ... Прочети още »

За 3 март транзитното движение през Шипка ще се пренасочва към Прохода на Републиката

 За тържествата на връх Шипка по случай Националния празник на Република България от 22 ч. на 2 март до 18 ч. на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5/Е-85/ Габрово – връх Шипка – Казанлък.  Както всяка година транзитният трафик ще се насочва по път II-55 през Прохода на Републиката ... Прочети още »