Страната

Днес е голям празник – Илинден е!

Българската православна църква почита днес паметта на св. пророк Илия. Той е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността „пророк и предсказател на великите Божи дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“. Денят на св. пророк Илия е сред ... Прочети още »

Новият модел в здравеопазването ще ограничи достъпа до здравна услуга

„През 2020 г., според тригодишната бюджетна прогноза, НЗОК ще акумулира 4.6 млрд. лв. за здравеопазване, които се явяват апетитна възможност за трансфер в банковите сметки на избрани застрахователи, но на ентусиазираните защитници на „демонополизацията“ трябва да е ясно, че най-много до 55 – 58% от тях ще бъдат разходвани за лечение на болни хора – такава е структурата на застрахователните ... Прочети още »

Жители на Атина разказват за страшния трус: Стените пукаха, етажът се клатеше, а в метрото бе ужасяващо

Атинската обсерватория съобщава за 21 регистрирани труса след основното земетресение с магнитуд над 1.5 Вчера, на по-малко от 25 км северозападно от гръцката столица Атина стана умерено силно земетресение. Магнитудът на земетресението е 5.1 според локалната скáла в Гърция, съответно 5.3 по динамичната скáла, прилагана в Европейския сеизмологичен център, съобщава „Фокус“. Източникът на земетресението и последвалите го вторични трусове е ... Прочети още »

Вече са 16 огнищата на Африканска чума при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни

Още едно ново огнище на Африканска чума потвърди Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ при домашни свине в област Търговище в стопанство, в което се отглеждат 12 нерегистрирани свине – квартал „Въбел“, град Търговище. Взетите проби от свинете на 17 юли са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). Огнището е установено в резултат от ... Прочети още »

Завърши изграждането на кръговото кръстовище на Подбалканския път, при входа на град Карлово

Завърши изграждането на кръговото кръстовище на Подбалканския път I-6, при входа на град Карлово. На официалното откриване на обекта участваха: заместник министър-председателят по икономическата и демографска  политика Марияна Николова, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, кметът на Карлово Емил Кабаиванов и др.   Инвестицията е за над 936 хил. лв. ... Прочети още »

Над 3,2 милиона лева са разпределени за имунопрофилактика на животните

УС на ДФ „Земеделие“ гласува предоставянето на 3 248 928 лв. за извършени ветеринарни мероприятия през първите 5 месеца на 2019 г. Средствата се отпускат по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните“.   Схемата цели подпомагане на земеделските ... Прочети още »

Днес да почерпят…

На днешния ден почитаме Света Марина. Едва 16-годишна, тя е убита мъченически. В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Иконописният канон я изобразява на трон, като лявата ѝ ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст. Празникът на светицата е в третия ден от т.нар. ... Прочети още »

От 19 до 22 юли ограничават движението по пътя между к. к. Пампорово и Соколовци

Във връзка с провеждането на традиционния събор „Рожен 2019“ от 6 ч. на 19 юли /петък/ до 6 ч. на 22 юли /понеделник/ ще бъде ограничено движението на моторни превозни средства по път ІІ-86 – от отклонението за к. к. Пампорово до село Соколовци.  Алтернативният маршрут за движение на транзитния трафик е Проглед – к. к. Пампорово – Смолян – ... Прочети още »

Днес да почерпят…

На 16 юли православната църква чества света мъченица Юлия. Според народните вярвания днес е вторият ден от т.нар. Горещници. Легендата разказва, че Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно християнско семейство. Но когато персийците покорили града, отвлекли много хора. Юлия, въпреки че по това време била невръстна също попаднала между пленниците. Смъртта ѝ настъпила, когато придружавайки господаря си, ... Прочети още »

Невероятно, но факт! 5 месеца след сватбата Софи Маринова се разведе, Гринго я биел!

Едва 5 месеца минаха от звездната сватба, която всички определихме като една от най-бляскавите за годината, която тепърва предстоеше. Става въпрос за сватбата на Софи Маринова и Тодор Давидов, по-известен като Гринго. Певицата изчака да изтече присъдата на Гринго, за да излезе на свобода и двамата да се венчаят във вечна любов. Сватбата се състоя. На нея кумуваха Преслава и ... Прочети още »