Страната

РИОСВ-Перник ще санкционира Община Дупница за нарушения на екологичното законодателство

Експерти от РИОСВ-Перник извършиха проверка по сигнал за замърсяване на атмосферния въздух и остра задушлива миризма в района на град Дупница. Установено е, че неприятните миризми са от запалване на закритото общинско депо за неопасни отпадъци. По време на проверката експертите са констатирали, че товарен автомобил на сметоизвозваща фирма изсипва битови отпадъци в закритото депо, а друг камион разтоварва строителни ... Прочети още »

На 20 и 23 септември в пиковите часове се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите

  На 20 септември, последният работен ден преди трите почивни дни около Деня на Независимостта, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Във връзка с очаквания интензивен трафик Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат ... Прочети още »

Времето се разваля до часове, минималните температури падат до 7°

През следващото денонощие страната ще е под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт. Ще преобладава облачно време и на много места ще превали. По-значителни ще са валежите след обяд в Рило-Родопската област и на отделни места там ще има и гръмотевична дейност. Вятърът ще е предимно умерен от север-северозапад и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Дневните температури ... Прочети още »

Внимание! Употребата на ранитидин може да доведе до рак, алармират от МЗ

Започва проверка на лекарствата, съдържащи ранитидин, съобщи във вторник Министерството на здравеопазването. Причината е възможно замърсяване на тези медикаменти с нитрозамини – изключително канцерогенни химични съединения. Ранитидинът има противоязвено действие и се използва при киселини в стомаха като потиска стомашната киселинна секреция, в резултат на което премахва парещата болка и дискомфорта. У нас в аптечната мрежа се предлагат следните лекарствени ... Прочети още »

ЧЕЗ Електро стартира фейсбук кампания „Моята електронна фактура помага”

Всеки клиент, регистриран за електронна фактура, има възможност да спечели лаптоп, мобилен телефон или смарт часовник От 18 септември до  6 октомври 2019 г., всеки клиент на „ЧЕЗ Електро България“ АД, който е регистриран за получаване на електронна фактура, може да се включи в кампанията „Моята електронна фактура помага“. За да участва, клиентът трябва да хареса страницата на „ЧЕЗ Електро ... Прочети още »

До 31 октомври фермерите трябва да докажат реализираното мляко и животни

 От 7 до 31 октомври 2019 г. животновъдите, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2019 г., трябва да докажат реализацията на млякото и млечните продукти, които са произвели. В същия период фермерите доказват и реализираните на пазара животни. За целта се подават документи по образец в областните  дирекции на ДФ „Земеделие“.    Реализацията на млякото и млечните продукти се доказва за периода 01.10.2018 г. ... Прочети още »

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица, напомнят от Националната агенция за приходите. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, след изтичане ... Прочети още »

Доброволци ще залесяват с първите контейнерни фиданки, произведени от ЮЗДП по програма Лайф

 На 14 септември – събота, Югозападното държавно предприятие ще бъде домакин и партньор на голяма доброволческа акция за създаване на нова гора в района на „ДГС София”.Залесяването ще се извърши край с. Локорско, в горски територии с унищожени от корояди иглолистни насаждения.  На площ от 10 декара ще бъдат засадени 3600 контейнерни фиданки от черен бор и дъб. Всички те ... Прочети още »

Васил Велев мрачно: Кризата вече дойде, индустрията се свива продажбите падат!

„И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад и то от месеци“ За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност кризата дойде. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.   „За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4%. За юни и юли ... Прочети още »

Над 12 000 винетки са прехвърлени на автомобили след смяна на регистрационния номер

 От началото на 2019 г. над 12 000 електронни винетки са прехвърлени на автомобили заради пререгистрация на превозните средства. Съгласно Закона за пътищата винетката, издавана на регистрационен номер, следва автомобила и при смяна на регистрационните табели тя се прехвърля на новия номер от Националното тол управление.  При промяна на регистрационния номер на автомобила собственикът или ползвателят му следва в рамките на ... Прочети още »