Страната

ДФ”Земеделие” разшири обхвата на схемата за хуманно отношение към птиците

  УС на ДФ „Земеделие“ разшири обхвата на подпомагане по схемата на държавна помощ „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците”. Схемата ще се прилага за родители от всички видове – кокошки, пуйки, патици и гъски.В досегашната схема на държавна помощ, кандидатстването се отнасяше за птицевъди, отглеждащи родители от кокоши вид.  Тази промяна ще се прилага в ... Прочети още »

Споразумение за опазване на планинските маршрути подписаха ЮЗДП и туристически сдружения

Югозападното държавно предприятие, Българският планинарски съюз (БПС) и Българската колоездачна лига (БКЛ) обединяват усилия за опазването и въвеждането на правила при ползването на туристическите маршрути в горите, стопанисвани от ЮЗДП. В подписаното Споразумение за сътрудничество се предвиждат съвместни дейности за поддръжка и ползване на пешеходни маршрути и трасета за планинско колоездене. При опазването на любимите на планинарите горски пътеки и ... Прочети още »

До 3 юни движението по Софийския околовръстен път, в района на Чепинци, ще е двупосочно в една лента

До 3-ти юни движението по Софийския околовръстен път, в района на Чепинци, ще се осъществява двупосочно в една лента поради ремонт на жп надлез при 19-ти км. Ще бъде ограничено преминаването в лентата в посока АМ „Хемус“. Движението ще се регулира с пътни знаци и сигналисти.             Шофьорите трябва да карат внимателно, със съобразена скорост и стриктно да спазват пътната ... Прочети още »

Първа УМБАЛ-София започва серия безплатни профилактични прегледи

 Университетска първа многопрофилна болница за активно лечение – София „Св. Йоан Кръстител“ започват дни на безплатни профилактични прегледи по УНГ, очни, кардиологични, пулмологични и хирургични болести, съобщиха от лечебното заведение. Прегледите стартират от 22.05.2019 г. и ще продължат до 28.06.2019 г. Безплатните профилактични прегледи ще се извършват в следните кабинети на болницата: по ушно-носно-гърлени болести, очни болести, белодробни болести, кардиологични ... Прочети още »

Днес е голям празник. Да почерпят…

Флавий Валерий Аврелий Константин е римският император, който слага край на преследването на християните в Римската империя, издавайки Миланския едикт. През 330-та година той провъзгласява официално своето решение да превърне Византион в новата столица на империята, която е преименувана на Константинопол /в превод от гръцки – Градът на Константин/. На 21 май имен ден празнуват: Константин, Елена, Елка, Еленко, Лена, ... Прочети още »

Производството на качествени семена се подкрепя с 1,2 милиона лева

  Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди за 2019 г. бюджет от 1,2 милиона лева за финансиране на „Помощ за участие на земеделските стопани в Схема за качество за производство на семена и посадъчен материал“.  Помощта се предоставя на малки и средни предприятия в растениевъдството, получили разрешение за производство на посевен и посадъчен материал. Финансирането е под формата на субсидирани ... Прочети още »

Идват валежи и вятър, градусите във вторник малко надолу

Във вторник, след временно разкъсване и намаление на облачността, около и след обяд над Централна ,Северна, над Източна и планините на Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места там ще превали и прегърми. От запад ще проникне малко по-хладен въздух; повече ще се понижат температурите в Северна България, максималните там ще са 20-25 градуса, ... Прочети още »

АПИ откри обществена поръчка за рехабилитацията на 126 км пътища

            Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за избор на изпълнители при рехабилитацията на 126 км второкласни и третокласни пътища. Ще бъдат основно ремонтирани близо 47 км от път II-23 Русе – Кубрат, около 27 км от път II-53 Поликраище – Елена – Сливен, над 23 км от път III-559 Полски градец – Тополовград – с. Устрем, близо 10 км ... Прочети още »

Швейцария премахва всички ограничения за българите

 С лед две седмици българите и румънците вече ще имат право на свободно придвижване, работа и усядане в Швейцария. Срокът на досегашната ограничителна клауза изтича в края на май, така че от 1 юни 2019 г. гражданите на двете държави ще имат в Швейцария същите правата, каквито имат и в ЕС. Вчера швейцарското правителство издаде постановление за въвеждане на свобода ... Прочети още »

Земеделските стопани получиха над 43,6 милиона лева по НАТУРА 2000

  Държавен фонд „Земеделие“ изплати 43,626 млн. лева по мярка 12 ,,Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ от ПРСР 2014-2020 г. Субсидиите постъпиха по сметките на 11 386 земеделски стопани.   Мярка 12 ,,Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ от ПРСР 2014-2020 подпомага фермери със земи в обхвата на защитените зони по Натура 2000, които ... Прочети още »